NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Orionidele, la apogeu noaptea aceasta – Vor cadea 20 de meteori pe ora

Cei care au ales sa nu-si petreaca noaptea de vineri spre sambata in marile orase pot vedea un eveniment care are loc in fiecare an in aceasta perioada: Orionidele. Acestea nu sunt vizibile din Bucuresti sau marile orase din cauza poluarii luminoase.

Potrivit presedintelui Societatii Astronomice de Meteori, Valentin Grigore, la apogeul Orionidelor cad pana la 20 de meteori pe ora. Desi nu va fi ceva spectaculos anul acesta, este vorba totusi despre un curent important, a declarat presedintele Societatii Astronomice de Meteori pentru Ziare.com.

Ce este special la Orionide e faptul ca e a doua oara in an cand o cometa (Halley) produce doi curenti de meteori – unul in mai si unul acum, in octombrie.

In ce parte a cerului privim

Daca ne aflam in afara orasului, ar trebui sa privim in partea opusa Lunii, unde cerul e cel mai putin afectat de lumina satelitului. Practic, trebuie sa cautam pe cer zona cea mai intunecata, explica presedintele Societatii Astronomice de Meteori.

Activitatea de anul acesta nu e foarte mare, afirma Valentin Grigore, care aminteste ca in urma cu 8 ani a existat “o izbucnire”, cand au cazut si 80 de meteori pe ora (fata de 20, cat sunt prognozati acum). Chiar si in aceste conditii, pot cadea insa meteori stralucitori, “vanati” nu doar de catre astronomi, ci si de amatori.

Cel mai important eveniment astronomic al anului, chiar mai important decat Perseidele, inca nu a venit; Geminidele vor avea maximum de activitate in 14 decembrie, cand, in mod obisnuit, cad 120 de meteori pe ora. Au existat insa si cazuri in care au cazut si 200 de meteori in acelasi interval de timp.

Anul acesta, si Geminidele vor fi mai putin vizibile, insa raman, chiar si asa, spectaculoase, pentru ca pot fi vazuti (nu din oras) “bolizi stralucitori”, ne-a mai spus Valentin Grigore.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response