NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

NEWS ALERT. Avertismentul lui Juncker: Eliminarea vizelor de Canada pentru români s-ar aplica doar prin semnarea acordului CETA. Negocierile UE – Canada pe acest subiect au eșuat, din cauza opoziției Valoniei

UPDATE 17,35: Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, afirmă surse citate de RTBF, potrivit Mediafax.


Citește și: Premierul Belgiei, rezervat în privinţa şanselor ca UE să aprobe un acord economic cu statul Canada

Anterior, premierul belgian Charles Michel a avertizat că este “neliniştit” în privinţa şanselor ca UE să aprobe Acordul Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA), blocat încă de Valonia. Mai mult, premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse nu sunt suficiente şi va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că propunerea de eliminare a vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va aplica doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, informează vineri Mediafax.

Jean-Claude Juncker și-a exprimat speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

“Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu wallonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver şi ITV.

Juncker a precizat că Acordul UE-Canada va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

“Avem o propunere care prevede că obligaţiile privind vizele de călătorie vor fi eliminate pentru români şi bulgari de la 1 decembrie 2017. Liberalizarea vizelor va funcţiona doar dacă vom avea un acord între UE şi Canada, dacă acordul va fi adoptat. Sunt încrezător că va fi un acord şi, în al doilea rând, că prietenii noştri români şi bulgari vor reuşi să obţină eliminarea vizelor la care sunt îndreptăţiţi”, a subliniat Juncker.


Citește și: Canada este de acord cu liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români. Dacian Cioloş: A fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va face în 2017 și nu în 2018

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017.

“Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună”, a spus Iohannis, la Bruxelles.


Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. “Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii”, a atras atenţia Juncker.

Regiunea Wallonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response