NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Ministerul Sanatatii: In acest moment, nu exista iminenta aparitiei unei epidemii de gripa

Ministerul Sanatatii (MS) informeaza ca s-au inregistrat 31 cazuri de gripa confirmate in laborator la nivel national de la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute si pana pe 27 ianuarie, iar in acest moment nu exista informatii legate de iminenta aparitiei unei epidemii de gripa.

“In acest moment nu exista informatii legate de iminenta aparitiei unei epidemii de gripa. Pana in prezent, specialistii in sanatate publica au informat MS ca activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica larga si fara tendinta de crestere semnificativa.
De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute si pana in data de 27 ianuarie 2016, s-au inregistrat 31 cazuri de gripa confirmate in laborator la nivel national”, se arata intr-un comunicat publicat, duminica, pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Reprezentantii Ministerului sustin ca numarul total de infectii respiratorii acute este cu 8% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi saptamana din anul 2015 si cu 11% mai mare decat cel din saptamana precedenta.

“Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sanatatii a achizitionat initial un numar de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local. Numarul de doze a fost suplimentat la sfarsitul anului trecut cu inca 143.000 pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit in acest an contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale si sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu varsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sanatatii si recomandarilor OMS si ECDC.

“Avand in vedere situatia din Ucraina, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa se asigure ca unitatile sanitare iau toate masurile de prevenire specifica si nespecifica a gripei si sa raporteze zilnic orice caz cu evolutie si simptomatologie asemanatoare gripei”, informeaza sursa citata.

Potrivit MS, in Romania, gripa este supravegheata in mod specific de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Incepand din 28 septembrie 2015, CNSCBT emite rapoarte saptamanale privind evolutia gripei si semnaleaza Ministerului Sanatatii situatiile care pot pune problema evolutiei epidemice a acestei infectii.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response