NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Mihail Vlasov, fost președinte al CCIR, este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind Registrul Comerțului

Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani închisoare cu executare.

Vlasov a fost judecat în dosarul privind promovarea în Parlament a unui proiect de lege care se referea la trecerea Registrului Comerțului din subordinea Ministerului Justiției în subordinea CCIR.

Inițial, în aprilie 2016, Mihail Vlasov a primit o decizie de achitare din partea Curții de Apel București. DNA a făcut apel, iar judecătorii de la instanța supremă au admis apelul DNA și au dispus condamnarea lui Vlasov.

În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Vlasov este avocat în Baroul Iași și fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. El a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015 pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Vlasov este acuzat că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

Procurorii susțin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului.

În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o ”muncă asiduă” pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț și Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response