NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

LIVE STREAM. Ziua Z pentru „Jungla” din Calais. Un pericol iminent îi pândeşte pe copiii neînsoţiţi: lipsiţi de apărare, aceştia riscă să ajungă pe mâinile traficanţilor de persoane

UPDATE 15:30: În urma evacuării taberei de refugiaţi de la Calais, un pericol nevăzut îi pândeşte pe cei mai vulnerabili dintre refugiaţi: cei 1.300 de copii singuri care urmează să fie relocaţi. Sute de minori sunt în pericolul de a ajunge pe mâinile traficanţilor de persoane, aceştia profitând de situaţia de confuzie şi haos din Calais.

Deputatul Yvette Cooper a atras atenţia că în ciuda încercărilor guvernului britanic de a le oferi copiilor un adăpost, alte sute de minori rămân printre ruinele şi buldozerele de la Calais, victime sigure ale traficanţilor. Politicianul a mai declarat că autorităţile franceze şi britanice nu au acţionat îndeajuns de repede pentru a încerca să reunească aceşti minori cu familiile lor.

“Este îngrijorător faptul că, în momentul în care începe evacuarea, există riscul a mulţi dintre aceşti copii şi tineri să dispară. Asta s-a întâmplat şi ultima oară când o altă tabără de refugiaţi a fost închisă fără a exista un plan concret privind protecţia minorilor. Consecinţele sunt traumatizante pentru victime. Aceştia pot încăpea pe mâna traficanţilor de persoane chiar în momentul în care ar putea fi reuniţi cu familia. Riscăm să îi pierdem definitiv”, a declarat Cooper, citează The Independent.

UPDATE 10:00: În urmă cu puţin timp a plecat primul autocar cu imigranţi. Autorităţile franceze au stabilit ca cele 145 de autocare să plece din Calais la fiecare 15 minute, pe parcursul următoarelor 5 zile.


A început acţiunea de evacuare a taberei de refugiaţi din Calais, Franţa. Între 6.000 și 8.000 de bărbați, femei și copii așteaptă de luni de zile în această tabără improvizată rezolvarea situației lor, care pentru cei mai mulți înseamnă speranța de a traversa Canalul Mânecii, scrie Agerpres.

Bărbaţi şi femei s-au prezentat, începând cu ora locală 06.00 dimineaţa, în faţa cartierului general al operaţiunii, de unde aşteaptă să fie îmbarcaţi în autocare şi transportaţi spre centrele de primire special amenajate pe întreg teritoriul statului. Pentru această acţiune a fost mobilizaţi aproximativ 1.250 de poliţişti şi jandarmi.

“Noi speram toți să mergem în Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum. Dar, pe de altă parte, evacuarea este binevenită pentru că acest loc nu este confortabil pentru nimeni”, a declarat un etiopian de 30 de ani.


Citeşte şi: VIDEO+FOTO. În tabăra de refugiaţi de la Calais au avut loc violenţe cu o zi înainte de evacuare

În tabăra de refugiați de la Calais cunoscută ca “jungla” au avut loc duminică violențe, în ajunul începerii operațiunilor de evacuare. Televiziunea franceză BFMTV a difuzat imagini cu zeci de refugiați care aruncau pietre spre poliție, iar forțele de ordine au reacționat lansând gaze lacrimogene.


Autorităţile din Hexagon au pus la dispoziţie refugiaşilor, 145 de autocare care îi vor transporta spre cele 300 de puncte special amenajate pentru primirea acestora, iar de marţi, buldozerele vor începe să distrugă corturile și barăcile.

Această evacuare a fost anunţată cu mult timp în urmă, iar refugiaţii au primit pliante prin care li s-a comunicat exact cum se va desfăşura acţiunea şi care sunt măsurile luate pentru relocarea lor, însă, în ciuda eforturilor francezilor de a găsi soluţii pentru azilanţi, o parte dintre aceştia au parasite tabăra pe cont propriu, dar fără a se îndepărta de regiune și a-și păstra șansele de a traversa Canalul Mânecii, potrivit unor surse anonime.

Această evacuare anunțată nu a pus capăt dezbaterilor. Reprezentanți ai opoziției de dreapta și-au exprimat temerea de o multiplicare a unor “mini-Calais”-uri în toată Franța și mai multe orașe destinate pentru primirea migranților au respins planul de repartiție al guvernului, precizează sursa citată.

“Guvernul visează că distrugând (această “Junglă”) va rezolva problema migranților, dar este o eroare: o bună parte dintre oamenii care vor să plece vor reveni fără a-i mai pune la socoteală pe cei nou-veniți, aproximativ 30 zilnic”, a estimat Francois Guennoc, vicepreședintele Asociației Căminul migranților.


Citeşte şi: 200 de minori proveniți din Jungla de la Calais au fost primiţi în Marea Britanie

Marea Britanie a primit săptămâna aceasta circa 200 de copii neînsoțiți proveniți din tabăra de migranți cunoscută sub numele de “Jungla” de la Calais, în nordul Franței, dintre care mai mult de un sfert aflați în situație de vulnerabilitate, a declarat duminică Pierre Henry, directorul general al asociației France Terre d’Asile, relatează AFP.


Părerea francezilor este, însă, alta. Cei mai mulţi cetăţeni salută acţiunea autorităţilor franceze.

“Dacă aceasta se face conform prevederilor, vom putea răsufla liniștiți și dormi ceva mai bine”, spune un localnic, a cărui grădină a fost devastată în mai multe rânduri.

Ca urmare a acţiunii de evacuare a taberei de la Calais a permis deblocarea situației unei părți a minorilor singuri al căror număr este estimat la 1.300, spune Pierre Henry, directorul general al asociației France Terre d’Asile.

Marea Britanie a acceptat să primească o parte dintre copiii neinsoţiţi, iar potrivit presei britanice, este pentru prima dată când acest stat pune în aplicare mecanismul prevăzut de amendamentul “Dubs”, adoptat în mai, care le oferă copiilor deosebit de vulnerabili — precum cei sub 13 ani și fetelor — un refugiu în Marea Britanie. Fetele care au beneficiat de aceste prevederi provin mai ales din Eritreea, în Cornul Africii.

Duminică, 39 de copii și adolescenți au părăsit “Jungla”, dintre care 22 de fete, pentru a se reîntregi cu familia, a adăugat Pierre Henry.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response