NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din meniu în sezonul rece

de Mădălina CHIŢU

Foto: Publimedia // Shutterstock

În sezonul rece organismul are nevoie de proteine şi grăsimi pentru a putea face faţă temperaturilor scăzute care se înregistrează în această perioadă a anului.

Medicii spun că trecerea de la căldura din case la frigul de afară solicită organismul şi creşte riscul de îmbolnăvire. Specialiştii ne recomandă să ne adaptăm regimul alimentar sezonului rece. Astfel, dr. Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, recomandă o serie de alimente care nu are trebui să lipsească din meniul zilelor de iarnă.

● Carnea slabă de porc este un aliment cu înaltă valoare biologică, conţine toţi aminoacizii esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman, dar care au rol în formarea anticorpilor. Acest aliment este bogat în fier, zinc, seleniu şi vitamine din grupul B.

● Seminţele de floarea soarelui sau de dovleac şi fructele oleaginoase, printre care se numără nucile, alune şi migdalele, asigură necesarul de vitamina E. Această vitamină este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice asupra pielii, dar au rolul de a stimula imunitatea organismului.

● Ciupercile proaspete au un conţinut scăzut în calorii, respectiv 10 kilocalorii la 100 de grame şi cu toate astea au un conţinut ridicat de proteine. Acestea sunt recomandate inclusiv persoanelor care au probleme cu greutatea. „Spre deosebire de alte legume, ciupercile conţin fitaţi, prin urmare fierul din ciuperci se absoarbe uşor de către organism”, spune dr. Bilic. Aceasta completează că substanţele antibiotice din structura lor inhibă şi chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea leucocitelor (nr. globulele albe dinn sânge) şi cresc rezistenţa organismului la îmbolnăvire.

● Sucul de roşii sau bulionul trebuie să fie prezente în majoritatea mâncărurilor de iarnă pentru că sunt bogate în licopen. Sucul de roşii ajută ca proteinele din carne să fie digerate mai uşor. Astfel nu ezitaţi să folosiţi suc de roşii sau bulion atunci când gătiţi carne.

● Fructele de sezon, printre care se numără kiwi, bananele, grapefruitul şi ananasul, sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi apă, nutrienţi esenţiali pentru a întări sistemul imunitar care este pus la încercare în această perioadă a anului. Atenţie însă, fructele au un conţinut ridicat de fructoză, ceea ce înseamnă că predispun la luarea în greutate. Pentru a preveni acest lucru nutriţionista Mihaela Bilic recomandă să mâncăm fructe înainte de ora 18, deoarece după acest interval orar metabolismul încetineşte, iar surplusul de carbohidraţi riscă să fie transformat în grăsime de depozit.     

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response