NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Lazăr Comănescu: Marile provocări de securitate vin din estul NATO. SUA se bazează pe scutul antirachetă de la Deveselu

Cele mai mari provocări de securitate pentru NATO vin din vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al alianței, Rose Gottemoeller, informează Agerpres.

Șeful diplomației române a arătat că discuțiile cu secretarul general NATO au vizat situația de stabilitate din regiune, relația dintre NATO și țările partenere din vecinătatea estică a alianței, dar și cu statele din Balcanii de Vest. De asemenea, a adăugat demnitarul, s-a avut în vedere atenția care trebuie acordată consolidării securității și stabilității în vecinătatea estică, dar și în vecinătatea sudică.

“Am avut aceleași evaluări cu privire la importanța deosebită a întăririi prezenței alianței în zona noastră, a unei atenții sporite în privința componentei sudice a flancului estic al alianței pentru că (…) cele mai importante provocări în materie de securitate și stabilitate vin din această parte a vecinătății alianței”, a spus Comănescu.

Pe de altă parte, Rose Gottemoeller a evidențiat contribuția României la activitățile de instrucție din Afganistan, pe care a considerat-o a fi de o importanță vitală, mai ales în ultimii ani. Ea a amintit că țara noastră este de mai mulți ani un participant foarte important în Afganistan la unele operațiuni de importanță majoră în zone foarte periculoase ale țării. În context, oficialul NATO a menționat și sistemul antirachetă pe care îl găzduiește România.

Totodată, Gottemoeller a vorbit și despre activarea diviziei multinaționale în cadrul Comandamentul de Sud-Est pentru a sprijini descurajarea și apărarea în Europa de Sud-Est. Secretarul general al NATO a afirmat că alianța pe care o reprezintă prețuiește contribuția României față de activitățile Tratatului Nord-Atlantic.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response