NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Kurzii au alungat sute de arabi din Kirkuk

Forțele kurzilor irakieni au distrus casele și au alungat sute de arabi din orașul Kirkuk (nord), în posibile represalii la un recent atac al grupării Stat Islamic (SI), a acuzat luni Amnesty International, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Organizația neguvernamentală a afirmat că, urmare a unui atac de mai multe zile lansat la Kirkuk pe 21 octombrie de SI, autoritățile orașului — aflat sub controlul kurzilor — au distrus cu brutalitate locuințele mai multor sute de arabi irakieni, ordonându-le să părăsească orașul.

Un părinte a zece copii a povestit astfel ONG-ului cum în cartierul său au venit militari pentru a le cere locuitorilor să plece până a doua zi dimineață. În zorii zilei de 25 octombrie, la câteva zile după atacul SI, “locuitorii au fost evacuați cu forța, iar buldozerele au demolat” sute de case, printre care și a lui.

Printre acești locuitori alungați cu forța din Kirkuk și din satele învecinate se aflau vreo 250 de familii care fuseseră deja nevoite să fugă din oraș din cauza violențelor, potrivit Amnesty International care a menționat cazuri de confiscare a documentelor de identitate.

“A expulza și deplasa cu forța rezidenți sunniți arabi din Kirkuk este ilegal și o cruzime”, a denunțat ONG-ul cerând autorităților kurde să pună capăt “imediat” acestor practici.

“Asemenea distrugeri, nejustificate de o necesitate militară, reprezintă crime de război. A ordona deplasarea populației civile — dacă nu este pentru siguranța acesteia sau justificată de o necesitate militară — constituie, de asemenea, o crimă de război”, a scris Amnesty International.

Kirkuk este un oraș multietnic situat la 170 de kilometri sud-est de Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak și ultimul mare bastion al SI în această țară.

În defensiva la Mosul în fața unei ofensive a forțelor irakiene și kurde, SI — o grupare sunnită extremistă — a lansat un atac asupra Kirkuk pentru a încerca să facă o diversiune în care 74 de jihadiști și 46 de persoane și-au pierdut viața.

În ianuarie, Amnesty International a acuzat forțele kurde că au distrus mii de case în nordul Irakului într-o aparentă tentativă de a deplasa populațiile arabe. ONG-ul i-a mai acuzat pe kurzii irakieni că trimit cu forța persoane deplasate spre zone din care au fugit la rândul lor, chiar dacă securitatea nu a fost restabilită.

Irakul, locuit majoritar de musulmani șiiți, are numeroase minorități și comunități etnice.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response