NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

John Kerry cere prelungirea armistițiului de 72 de ore din Yemen care începe la noapte

Secretarul de stat american, John Kerry, a salutat marți anunțul făcut de ONU cu privire la un armistițiu de 72 de ore în războiul din Yemen, exprimându-și dorința ca încetarea ostilităților să fie prelungită fără condiții, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În ajunul armistițiului care trebuie să înceapă pe 19 octombrie la orele 20.59 GMT, “cerem tuturor părților implicate să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a încetării ostilităților, pentru ca aceasta să fie de durată și încurajăm cu fermitate prelungirea ei fără condiții”, a declarat John Kerry într-un comunicat.

Șeful diplomației americane s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute în Europa pentru a obține un armistițiu în Yemen, pradă unui conflict între rebelii șiiți houthi și o coaliție arabă condusă de Riad.

“Încetarea ostilităților necesită ca toate părțile să pună în aplicare oprirea completă a operațiunilor militare de orice fel și să faciliteze livrarea de ajutor umanitar yemeniților din întreaga țară”, a insistat demnitarul american.

“Statele Unite, alături de comunitatea internațională, sunt pregătite să vină în ajutor și vom continua să acționăm cu toate părțile pentru a se ajunge la o rezolvare negociată care să pună capăt permanent și definitiv conflictului”, a pledat John Kerry, a cărui țară este aliată militar cu Arabia Saudită, dar critică în privința victimelor civile ale războiului yemenit.

Luptele ar putea înceta joi în această țară din Peninsula Arabică în baza unui armistițiu de 72 de ore ce poate fi prelungit, anunțat de ONU după zece zile de violențe și intense presiuni internaționale.

Citeşte şi În Yemen intră în vigoare, în noaptea de miercuri spre joi, un armistiţiu de 72 de ore

Armistițiul va intra în vigoare miercuri, 19 octombrie, la ora locală 23.59, a afirmat luni mediatorul ONU Ismail Ould Cheikh Ahmed care a primit asigurări în acest sens din partea “tuturor părților yemenite”.

Războiul a izbucnit în martie 2015, a făcut peste 6.900 de morți a constrâns trei milioane de yemeniți să își abandoneze locuințele. Cele cinci tentative precedente de instalare a armistițiului s-au soldat cu un eșec, reamintește AFP.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response