NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Istoricul Lucian Boia explică alegerea lui Trump ca președinte al SUA: Vedem cum istoria se face sub ochii noştri, dar nu suntem capabili să anticipăm corect unele lucruri nici de la o zi la alta

Istoricul Lucian Boia susține, într-un interviu acordat News.ro, că „nu putem intui viitorul”, în contextul în care că alegerea republicanului Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a luat prin surprindere comunitatea internațională.

„A fost ales Donald Trump preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Mie îmi dă apă la moară alegerea lui Trump, nu vreau să spun că îl susţin, cum nu spun nici că nu îl susţin, însă îmi dă apă la moară în interpretarea pe care o propun istoriei în cartea aceasta în curs de apariţie la Humanitas («Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei»). Vedem cum istoria se face sub ochii noştri, dar nu suntem capabili să anticipăm corect unele lucruri nici de la o zi la alta. Aşa s-a întâmplat cu Brexit-ul, mai toată lumea credea că nu se va produce, că rezultatul va fi cel care nu a fost până la urmă, iar acum i se dădeau şanse minime lui Donald Trump, aproape toată lumea credea că doamna Clinton va câştiga partida. Vă daţi seama că nu putem să anticipăm nici măcar ce se întâmplă de azi pe mâine şi încă în chestiuni importante”, a explicat istoricul, pentru agenția News.ro.

În opinia sa, viitorul nu poate fi intuit, însă trcutul poate fi explicat. Astfel, cel mai bun mod prin care oamenii pot studia imprevizibilitatea istoriei este să analizeze istoria care se petrece sub ochii noștri.

„Teza sa asta e că nu putem intui viitorul. Acum toţi ştim de ce lucrurile s-au petrecut cum s-au petrecut. Aş fi vrut să îi aud pe unii ieri spunându-mi asta, că Donald Trump va câştiga şi de ce. Acum, că s-a întâmplat, bineînţes că vor veni sociologii, politologii, istoricii peste câtva timp şi vor explica. Teza mea asta e, că nu putem intui viitorul. E paradoxal, istoria e făcută de oameni, nu de extratereştri, dar oamenii nu au controlul asupra istoriei. Sunt atâtea elemente care se amestecă în fel şi chip, e şi teoria lebedei negre, a elementelor ieşite din comun”, a mai spus el.

 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response