NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Islamiştii care au tranzitat România înainte de a se alătura grupării Stat Islamic sunt inculpaţi în Israel

Cetăţenii israelieni de origine arabă, care au tranzitat România înainte de a se alătura grupării Stat Islamic (ISIS) din Siria şi Irak, au fost inculpaţi în Israel pentru terorism, anunţă Agenţia israeliană pentru securitate (Shin Bet), citează Mediafax.

Wissam Zabidat, 41 de ani, şi Sabareen Zabidat, 30 de ani, sunt doi soţi de origine arabă care au părăsit Israelul în iunie 2015 împreună cu cei trei copii de trei, şase şi opt ani, ajungând iniţial în România, anunţă autorităţile israeliene, citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel, precizează sursa citată.

În România, cei doi soţi au încercat să-şi piardă orice urmă, lăsându-şi telefoanele mobile în întrerupând orice legătură cu alte rude, contactând însă prin Facebook un alt israelian arab, din orăşelul Umm al-Fahm, care devenise membru al reţelei teroriste Stat Islamic în 2013.

Din România, cei doi au plecat spre Turicia, apoi în Siria, unde au devenit membrii ai grupării ISIS şi s-au stability în oraşul Raqqa, fief al organizaţiei teroriste Stat Islamic. 

Liderii grupării le-au confiscate paşapoartele, iar Wassim a fost îndepărtat de familie şi trimis la studii fundamentaliste islamice în zone din Irak aflate sub control terorist şi a participat la operaţiuni militare organizate de jihadişti în Mosul, unde a fost şi rănit la picior.

Familia s-a reunit în Mosul, la sfârşitul anului 2015. La începutul anului 2016, zona din Mosul în care se aflau cei doi soţi şi copiii lor a fost bombardată masiv, ei reuşind să scape din regiunile aflate sub controlul teroriştilor şi să se deplaseze în Turcia, scrie Mediafax.

Familia Zabidat a revenit în Israel, în luna septembrie, unde au fost arestaţi de agenţi Shin Bet pe Aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Suspecţii au fost puşi sub acuzare joi, de autorităţile judiciare din Haifa (Israel), pentru activităţi teroriste şi apartenenţă la o organizaţie teroristă islamistă.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response