NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Isărescu: Decizia CCR cu privire la Legea dării în plată, care trimite cazurile în faţa unui judecător, un progres

“Cu trimiterea Legii privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric la Curtea Constituțională și reintroducerea Legii Dării în plată în cadrul Codului Civil prin decizia CCR, noi apreciem că riscurile sunt diminuate. Dar așteptăm explicațiile Curții Constituționale, pentru că noutatea este foarte importantă, această impreviziune cum spun dânșii și trimiterea în fața unui judecător, pentru ca, de la caz la caz, să se stabilească dacă o solicitare de dare în plată se justifică sau nu și cum trebuie făcută”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Modalitatea de aplicare a Legii dării în plată, decisă de CCR, reprezintă o formulă juridică a principiului economic pe care l-a enunțat și BNR, respectiv împărțirea poverii. “Împărțirea poverii, nu a riscurilor, pentru că băncile nu au cum să împartă riscurile, pentru că au contracte. Împărțirea poverii înseamnă restructurarea creditului, analiza caz cu caz și abordarea bilaterală, nu otova, și abordarea caz cu caz, la fiecare credit și în fața unui judecător”, a mai spus Isărescu.

El a reamintit că și BNR a propus, în Parlament, cinci amendamente la Legea dării în plată, din care două au fost respinse, unul dintre acestea referindu-se la o variantă similară de rezolvare a cazurilor de dare în plată, prin mediere. “Noi am propus medierea, dar este chiar mai bine prin decizie a unui judecător”, a subliniat guvernatorul BNR.

În privința Legi conversiei, guvernatorul BNR a spus că așteaptă decizia Curții Constituționale și apoi să parcurgă traseul legislativ, inclusiv promulgarea.

loading…

ROMANIATV.NET – Stiri – Economie

Articole asemanatoare

Leave a Response