NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Iohannis va decide dacă se va începe urmărirea penală a foștilor miniștri implicați în devalizările din dosarul “Rompetrol II”

DIICOT va cere ridicarea imunității foștilor miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea în dosarul Rompetrol II, susțin surse judiciare. Documentele ar putea fi înaintate luni președintelui Klaus Iohannis, care, potrivit Constituției,  decide urmărirea penală a miniștrilor sau foștilor miniștri care nu sunt parlamentari.

La data de 11 mai 2016, România Liberă dezvăluia că Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Năstase, și Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei în același guvern, ar putea fi urmăriți penal în dosarul Rompetrol II în care se anchetează istoria prejudicierii statului român cu circa 700 de milioane de dolari. La suspectarea celor doi foști miniștri ar fi contribuit declarațiile date la DIICOT de fostul premier Adrian Năstase și de fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu.

În plus, anchetatorii au extins investigațiile și asupra contribuțiile la săvârșirea unor posibile infracțiuni de către Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Tăriceanu, și de către Gheorghe Pogea, fost  ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniul economic, cu rang de vicepremier în Guvernul Tăriceanu, și fost ministru al Finanțelor în Guvernul Boc.

 Ancheta DIICOT vizează  nelegalitățile comise începând cu privatizarea din 1998 și până în prezent la rafinăria Rompetrol (denumită inițial Midia Năvodari, apoi Petromidia), precum și nelegalitățile privind privatizarea rețelei de benzinării. Procurorii anchetează și împrejurările în care Guvernul Năstase a emis o ordonanță de urgență în 2003 prin care noii proprietari, Dinu Patriciu și asociații săi, au fost iertați de o datorie de circa 603 de milioane de dolari, convertită în obligațiuni rămase nerăscumpărate, spun surse judiciare. Mihai Tănăsescu și Dan Ioan Popescu, care ar fi inițiatorii primei iertări de datorie din 2003. Deși nu a răscumpărat obligațiunile, Patriciu a vândut Rompetrol către kazahii de la KazMunayGas. Acte adiționale de prelungire a datei răscumpărării obligațiunilor ar fi făcut și foștii miniștri Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. 

Anchetatorii investighează și condițiile în care Guvernul Ponta a emis o hotărâre de Guvern, în ianuarie 2014, prin care s-a încercat o nouă iertare  a KazMunayGas, actualul patron al ROMPETROL, de datoriile istorice ajunse la peste 700 de milioane de dolari. E vorba de adoptarea, prin hotărâre de Guvern, a  unui memorandum între Guvern și The Rompetrol Group NV (controlată de KazMunayGas) pentru stingerea datoriei Rompetrol. 

Grupul infracțional din care făcea parte Dinu Patriciu (decedat) ar fi fost transnațional și s-ar fi constituit încă din 1998-1999, susțin procurorii DIICOT. Până acum, procurorii DIICOT au început urmărirea penală față de 14 persoane, între care Sorin Marin (apropiatul lui Dinu Patriciu și acționar la Rompetrol), Alexandru Nicolcioiu,  Adrian Constantin Volintiru și Florin Eric Chis (conducători ai Rompetrol).

Suspecții au luat la cunoștință infracțiunile pentru care s-a început urmărirea penală și faptul că  li s-a pus sechestru asigurator pe bunuri și conturi și că sunt urmăriți penal pentru noi infracțiuni descoperite de anchetatori. Au fost la DIICOT inclusiv  reprezentanții KazMunayGas, cărora li s-au adus la cunoștință și sechestrele asiguratorii impuse pe conturi bancare și bunuri.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response