NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Întâlnire la nivel înalt. Secretarul general al NATO şi Donald Trump au discutat despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că a discutat cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice şi despre importanţa”unei creșteri a cheltuielilor de apărare” ale statelor aliate, citează Agerpres.

Întâlnirea de vineri a fost primul astfel de eveniment pe care Stroltenberg l-a avut cu Trump după alegerile desfășurate în SUA pe 8 noiembrie. Cu această ocazie şeful NATO l-a felicitat pe republican pentru victoria obţinută şi a adăugat că abia aşteaptă să colaboreze cu noua sa echipă.

“Amândoi au subliniat importanța ca NATO să se înscrie într-o traiectorie de durată” și au evocat politica Alianței în acest “nou mediu de securitate” marcat de amenințarea teroristă, se mai menționează într-un comunicat de presă.

Stoltenberg a postat și pe Twitter un mesaj în care afirmă că a discutat cu interlocutorul său despre importanța “unei creșteri a cheltuielilor de apărare” ale statelor membre NATO.

Într-un interviu acordat în luna iulie publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a răspuns că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.

Trump a mai spus atunci că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe “generozitatea” americană la acest capitol. “Îmi doresc să pot continua să respect alianțele încheiate, dar pentru aceasta aliații trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu și-o mai pot permite”, a afirmat Trump când încă era doar candidat la președinție, precizează sursa citată.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response