NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Instituția de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie a demarat o anchetă, în cazul reportajului difuzat de Sky News

Instituția de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie a demarat investigația în cazul reportajului difuzat de postul britanic Sky News, în 7 august, privind presupusul trafic de arme din România, au declarat reprezentanții OFCOM, pentru News.ro.

 

În 27 august, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat instituției omologe britanice, The Office of Communications (OFCOM), să analizeze reportajul difuzat de postul de televiziune Sky News, privind presupusul trafic de arme din România.

„CNA, în calitatea sa de autoritate unică de reglementare și control în domeniul comunicării audiovizuale, a transmis o adresă către OFCOM — organism din Marea Britanie similar cu CNA — prin care a solicitat ca reportajul difuzat de postul Sky News în legătură cu un presupus trafic de armament făcut pe teritoriul României să fie analizat prin prisma legislației britanice din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului, respectarea acurateței și imparțialității în ceea ce privește opiniile și punctele de vedere exprimate în legătură cu acest subiect”, se arată într-un comunicat de presă semnat de vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu.


CITEȘTE ȘI: Șeful DIICOT, despre ancheta Sky News: Se colaborează destul de greu cu autoritățile din Marea Britanie, mai greu decât cu alții din Europa


Procurorii DIICOT susțin că, la începutul lunii iulie 2016, Aurelian Szanto, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, ar fi fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, care i-ar fi propus să lucreze ca translator pentru postul Sky News. Respectivul jurnalist i-ar fi spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-ar fi cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși Szanto ar fi replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist ar fi fost de acord. În aceste condiții, Szanto ar fi luat legătura cu prietenul său Attila-Csaba Pantics, care ar fi fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Levente Pantics.

Procurorii mai precizează că jurnaliștii britanici i-ar fi oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea „investigației jurnalistice”, din care acesta ar fi oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărțit între Attila Pantics și Levente Pantics.

Astfel, Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics au fost plasați sub control judiciar, însă decizia nu este definitivă, astfel că procurorii DIICOT pot contesta decizia.  Cei trei se află în arest preventiv din 12 august, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false. De asemenea, trei membri ai echipei de la postul de televiziune britanic care au participat la realizarea reportajului au fost puși sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă. în urma reportajului, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal. Reportajul a fost realizat pe data de 31 iulie, iar Attila Csaba Pantics, Levente Pantics și Aurelian Szanto au jucat rolul de traficanți de arme, purtând cagule pe cap.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response