NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

FOTO + VIDEO. Protest la Chișinău, după ce Igor Dodon a fost ales președinte. ONG-urile acuză că alegerile au fost fraudate. Manifestaţii vor avea loc şi în Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Maia Sandu, solidară cu protestatarii

Update 16.45: Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a pierdut scrutinul prezidențial de duminică în fața socialistului Igor Dodon, și-a manifestat solidaritatea față de tinerii care au ieșit în stradă pentru a contesta rezultatul alegerilor, potrivit Agerpres.

Sandu a declarat, luni, într-o conferință de presă, că sper ca protestele tinerilor să îi determine pe cei care au organizat defectuos al doilea tur al alegerilor prezidențiale să demisioneze. „Cetățenii au dreptul să își exprime punctul de vedere în raportul cu modul în care a fost organizate acestei alegeri și sper ca instituțiile statului să ia act de aceste lucruri și să se întâmple niște demisii acolo”, a afirmat candidata PAS.

14.20: Aproximativ 1.000 de tineri protestează, luni la amiază, în fața Guvernului Republicii Moldova, în semn de nemulțumire față de modul de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică, dar și față de victoria socialistului Igor Dodon. 

„Unu-doi/ Socialiștii la gunoi”, „Anticipate!”, „Jos socialiștii!”, „Jos trădătorii de țară”, „Rușine!” au fost câteva dintre lozincile protestatarilor.


Organizaţia neguvernamentală ,,Onoare, Demnitate și Patrie” organizează luni, la ora 13,00, la Chişinău, un protest împotriva alegerii lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susţinând, pe pagina sa de Facebook, că scrutinul a fost fraudat. La manifestaţie şi-au anunţat prezenţa peste 34.000 de cetăţeni.

Demonstraţii vor avea loc şi în Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Începând cu ora 19.00, bucureştenii şi basarabenii sunt aşteptaţi la sediul Ambasadei Republicii Moldova, la ora 19.00. 

“Alegerile prezidențiale ale Turului II au fost fraudate! Protestăm! 14.11.2016, 13:00, PMAN! Să nu lăsăm mancurții să ne decidă viitorul! Împreună vom învinge!” este îndemnul postat pe evenimentul creat de ODIP pe reţeaua de socializare.

Organizatorii explică şi modul în care va decurge protestul:

1. Pașnic – fără arme, fără altercații cu poliția, fără scenarii gen 7 aprilie și distrugerea clădirilor.
2. Avem o revendicare clară pe care o vrem auzită – ALEGERI REPETATE FĂRĂ FRAUDE!
Se manifestă prin: scandări, bannere, pancarte, drapele, cântece – orice forma legală de protest.
3. Vom avea pânză tricolora imensă – să demonstrăm că prin fraudă nu ne poate fi ștearsă istoria, cultura, identitatea!
4. Tuturor li se vor oferi insigne tricolore care transmit același mesaj.
5. Se vor depune petiții către ambasadele partenerilor strategici ai RM – România, SUA, Germania, etc – prin care solicităm să nu recunoască aceste alegeri.

Un alt protest a avut loc duminică seara, când zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a contesta modul în care autorităţile au organizat alegerile. Demonstranţii au pichetat sediul Comisiei Electorale Centrale, pe care o consideră vinovată de cozi şi de lipsa buletinelor de vot. Sute de moldoveni din Diaspora au stat la coadă ore întregi, dar nu au putut să-şi aleagă preşedintele. În multe secţii de vot din străinătate, inclusiv la Londra şi Bucureşti, buletinele de vot alocate s-au terminat.


Moldova a ales estul: Igor Dodon este noul președinte al țării. El își declarase victoria de câteva ore: Doamna Sandu, nu v-a ieșit acum, vă iese peste patru ani. Candidata pro-europeană a reclamat neregulile de la vot. Detalii aici.


Asociaţia Obştească ,,Onoare, Demnitate și Patrie”, este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinţei persoanelor asociate, cu scopul de a promova valorile naționale românești și de contribui la realizarea reîntregirii neamului românesc.

 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response