NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

FOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade pe Richter, în Italia. Presă: Numărul morților ar fi ajuns la 60. Peste o sută au fost rănite, iar 150 sunt date dispărute. MAE: Nu sunt cetățeni români printre victime

UPDATE 15.48: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a transmis primarilor localităților italiene afectate de cutremurul de miercuri dimineața, că Primăria Municipiului București este disponibilă să ofere sprijin, „pentru alinarea suferințelor celor afectați”.

15.33: Cel puțin 60 de persoane ar fi murit în cutremurul din Italia, dintre care jumătate dintre victime se aflau în orașul Amatrice, informează presa italiană, citată de Digi24.

15.30:  Mai mulți români au solicitat asistență consulară, după cutremurul din Itlaia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

„Precizăm că Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, (activ 24h/24h), a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetăţeni români aflaţi în zona afectată şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens”, informează MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, apelurile către Ambasada României în Italia şi către Consulatul de la Bologna sunt redirecţionate la Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate în regim de permanenţă. 

În plus, o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă din Centrala MAE este pregătită să se deplaseze în Italia, în cazul în care situaţia o va impune.

15.26: Aproximativ 150 de persoane au fost date dispărute, miercuri, potrivit presei italiene, citate de Digi24.

15.27: Elena Teslaru – care locuiește la Perugia – a precizat, pentru Rl, cum s-a simțit cutremurul din Italia.. „Cutremul a avut la ora 3.40 dimineața și a avut o magnitudine de 6,4 pe scara Richter. Următorul pe care l-am resimțit a fost de 5,3 grade și a avut loc la ora 4.20. Pot să vă spun că unda seismică inițială a fost atât de intensă încât nu am reușit, în primă instanță, să mă dau jos din pat. După prima replică lumea a rămas în casă, la următoarea însă au ieșit pe străzi”, explică românca.

14.50: Președintele italian Sergio Mattarella îi îndeamnă, miercuri, pe cetățeni să dea dovadă de solidaritate față de cei afectați de cutremurul care a avut loc în centrul țării. Totodată, șeful statului i-a îndemnat să dea dovadă de „responsabilitate comună”.

13.14: Autoritățile italiene și Crucea Roșie mobilizează mijloace spre zonele afectate de cutremur. Departamentul de Protecție civilă a precizat, într-un comunicat, că au fost trimise mijloace speciale în diferite zone, printre care localitatea Amatrice, potrivit Agerpres.

Președintele italian, Sergio Mattarella, și premierul Matteo Renzi sunt în contact direct cu Protecția civilă. 

Guvernul italian a anunțat pe Twitter că ministrul pentru infrastructuri, Graziano Delrio, și șeful Protecției civile, Fabrizio Curcio, vor fi în curând în zonele care au avut de suferit în urma cutremurului. 

Președintele Crucii Roșii italiene, Francesco Rocca, a declarat presei că s-au mobilizat ambulanțe și personal către cele mai afectate zone și a subliniat că donațiile de sânge ar putea fi utile în următoarele ore. Asociația voluntarilor italieni donatori de sânge a lansat apelul de a se dona sânge din toate grupurile sanguine.

Membri ai armatei și ai corpului silvic, precum și numeroși localnici caută posibili supraviețuitori. Pompierii au semnalat că accesul în localitatea Accumoli este îngreunat de starea șoselelor. Autoritățile regiunii Lazio au semnalat într-un comunicat că au fost trimise trei elicoptere, precum și alte mijloace. 

12.47: Autoritățile italiene au anunțat că bilanțul morților a crescut la 38, iar peste 100 au fost rănite, potrivit Digi24.

12.07:  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Ionuț Vîlcu a precizat, la Digi24, că până la acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.

MAE a primit mai multe apeluri telefonice de la persoane din zona afectată, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a dat asigurări că toate cazurile „au fost rezolvate”.

12.08: Italia, afectată de peste nouă cutremure puternice, în ultimii 100 de ani

Mihai Diaconescu, fizician la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), a explicat, miercuri, că se știa că regiunea italiană în care a avut loc cutremurul de 6,2 grade pe Richter prezintă astfel de riscuri. De exemplu, în 1915, în zonă a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori, potrivit Mediafax.

Citește și: FOTO + VIDEO. Cutremurul din Italia. Fizician: Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri

11.12: Autoritățile italiene au confirmat moartea a puțin 21 de persoane și dispariția a numeroase persoane, informează agenția italiană ANSA.

Șase persoane au murit în localitatea Lazio, situată în apropiere de epicentrul cutremurului. Potrivit primarului Stefano Petrucci, numărul precis al persoanelor care se află sub dărâmături nu este cert. Potrivit sursei citate, printre victime ar fi o familie cu doi copii.

Alte cinci persoane au murit în apropiere de Amatrice, iar zece persoane au murit în Pescara del Tronto,

ANSA notează că, printre persoanele date dispărute sunt doi refugiați din Afganistan, trei măicuțe și patru vârstnici. Totodată, un spital a fost evacuat și declarat neoperațional, din cauză stricăciunilor.

10.39: O româncă stabilită în Italia a declarat, pentru Digi24, că doi cetățeni români ar fi fost răniți în cutremur, dar că starea lor de sănătate este stabilă. 

Totodată, presa locală relatează că bilanțul cutremurului a urcat la 21 de morți și peste 100 de răniți.

09.49: Autoritățile italiene caută victime printre dărâmături, potrivit postului TV Rai News24.

 

09.20: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că, până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români”, a precizat MAE.

09.04Cel puțin 14 persoane ar fi murit, în urma cutremurului din Italia, potrivit presei italiene, citată de Digi24. Autoritățile au confirmat moartea a șase persoane.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că niciun român nu a solicitat asistență, până în prezent.

08.10: Șase persoane ar fi murit, ca urmare a cutremurului, informează presa italiană, citată de Digi24.

​————–

Un cutremul de 6,2 grade pe Richter a avut loc, miercuri dimineața, în Italia, la ora 03.36 ora locală (04.36 ora României), potrivit agențiilor de presă din România. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Republica. Autoritățile au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice, unde multe persoane au fost prinse sub dărâmături.

Autoritățile italiene, citate de Reuters, au precizat că, până în prezent, nu au informații privind numărul răniților.

„Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături… A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul localității Amatrice, Sergio Pirozzi.

Agenţia pentru Protecţie Civilă a anunţat că seismul a fost grav şi există relatări cu privire la daunele provocate. Între timp, un refugiat din munţii Gran Sasso a susţinut că o bucată mare dintr-o piatră s-a prăbuşit în timpul cutremurului.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response