NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

FOTO. RAPPS a deschis pentru prima dată buncărul antiatomic al lui Ceaușescu din Palatul Primăverii

Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să deschidă, pentru prima dată, buncărul antiatomic amenajat în secret în subsolul Palatului Primăverii din Bucureşti, fosta reședință a familiei Ceauşescu, informează sâmbătă Mediafax.

Buncărul ar fi servit la refugierea înalților demnitari comuniști în caz de bombardament, al unui atac chimic ori nuclear.

Adăpostul se află la aproape 10 metri sub nivelul solului iar intrarea este mascată cu o uşă capitonată.

Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o uşă metalică masivă, închisă ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi, creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.

“Ne aflăm acum la al doilea nivel al subsolului al Palatului Primăverii. Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are nişte sisteme de ventilaţie speciale în partea de sus a pereţilor, foarte bine filtrată. Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceauşescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunism. În primul rând ambele intrări spre această sală sunt închise de două uşi metalice foarte groase, strict ca să păstreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului. Din păcate, însă, nu se ştie dacă are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, a explicat Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii.

Palatul Primăverii se poate vizita de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 17:00.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response