NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

FOTO. O nouă zi de luptă pentru eliberarea orașului Mosul din mâinile Statului Islamic. Pentagonul susține că ofensiva merge conform planului. Peste un milion de civili sunt prizonieri în oraș

UPDATE 20,00: Armata irakiană a recăpătat controlul asupra a zece sate din periferiile orașului Mosul.

La vest de fluviul Tigru, forțele irakiene și unitățile paramilitare aliate sunnite și șiite, susținute de avioane irakiene și ale coaliției internaționale conduse de SUA, au cucerit satele Lihoud, Abbasiyah, Khuder al-Yas, Bajwaniyah și Tal al-Samen, în timp ce înaintau în nord spre orașul Shoura, ocupat de Statul Islamic și care se află la circa 30 km sud de Mosul, a declarat pentru Xinhua, sub rezerva anonimatului, o sursă din cadrul Comandamentului de operațiuni.

—————————————————

UPDATE 19,30: Trupele coaliției anti – ISIS au ajuns în periferiile orașului Mosul unde se confruntă cu o rezistență înverșunată din partea islamiștilor, relatează agențiile internaționale de presă.

Pe de altă parte, în interiorul orașului Mosul – al doilea ca mărime din Irak – sunt prizonieri peste un milion de locuitori, care se tem că ei vor fi folosiți de teroriști ca scuturi umane.

——————————————-

Prima zi a vastei ofensive pentru eliberarea orașului irakian Mosul (nord) de sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) s-a derulat conform previziunilor, și-a exprimat satisfacția, luni, Pentagonul, chiar dacă este vorba despre o “campanie dificilă ce ar putea lua timp”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Forțele irakiene, sprijinite de cele 60 de țări ale coaliției internaționale împotriva SI, au declanșat luni ofensiva pentru recucerirea celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak, ultimul bastion al grupării jihadiste în această țară.

“Până acum, prima zi s-a derulat așa cum a fost prevăzut”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, în cursul unei conferințe de presă. “Încă de la prânz, forțele irakiene aproape își atinseseră obiectivul zilei”, a declarat el.


Citește și: VIDEO LIVE. Bătălia pentru Mosul este în plină derulare. Liderul ISIS a reuşit să scape din oraşul aflat sub asediu. SUA sprijină operaţiunea care va redesena total harta regiunii. Rusia își construiește propria enclavă în Siria


Potrivit purtătorului de cuvânt, irakienii trebuie să arunce din aer în următoarele 48 de ore șapte milioane de manifeste deasupra orașului Mosul în care locuitorilor li se fac recomandări de securitate în perioada luptelor.

“În unele cazuri, o modalitate ar fi să rămână acasă, pentru că poate ar fi mai sigur decât să încerce să părăsească orașul”, a subliniat Peter Cook.

În prezent, în Mosul se află aproape 1,5 milioane de persoane.

ONU se teme de un exod masiv al populației în afara orașului și de o criză umanitară cu sute de mii de refugiați.

În acțiunile declanșate luni sunt implicați 30.000 de membri ai forțelor federale irakiene — armată, poliție, brigăzi antiterorism.

Consilieri militari americani oferă sprijin trupelor irakiene, dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să precizeze câți dintre aceștia se vor găsi în imediata vecinătate a luptelor și dacă soldați americani vor intra în Mosul alături de trupele irakiene.

În orice caz, soldații americani se vor putea apropia suficient de linia frontului pentru a putea îndruma loviturile aeriene ale coaliției internaționale, a menționat el.

Peste 4.800 de militari americani au fost trimiși în Irak, cu misiunea de a pregăti și ajuta forțele guvernamentale, precum și cu funcții logistice.

După trauma războiului din Irak declanșat de președintele George W. Bush în 2003, în care aproape 3.500 de soldați americani și-au pierdut viața, președintele Barack Obama nu a dorit ca militari americani să ia parte de această dată la luptele terestre din Irak.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response