NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

FOTO. Disperaţi, jihadiştii din Mosul folosesc tehnicile aplicate de Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă: incendiază gropi umplute cu ţiţei pentru a limita vizibilitatea piloţilor coaliţiei internaţionale

UPDATE 21,10: Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, le-a cerut miercuri musulmanilor să se conformeze ”adevăratului mesaj al islamului” și să se unească pentru a face să înceteze războaiele în țara lor, îndeosebi în Irak, relatează AFP citată de Agerpres.

”Nu pot să nu mă gândesc la cei 500.000 de copii din Mosul care sunt amenințați în prezent că vor fi folosiți drept scuturi umane”, a spus Malala, referindu-se la cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak, aflat sub controlul grupării Stat Islamic (SI) din 2014 și unde forțele de securitate irakiene au lansat în această săptămână o ofensivă.

Malala (19 ani), care militează pentru dreptul fetelor la educație, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014, după ce a fost grav rănită la cap de către atacatori talibani.

——————————————————

În a treia zi a ofensivei coaliţiei internaţionale în Mosul, jihadiştii din Stat Islamic au incendiat sondele de ţiţei pentru a crea „pături de fum negru” astfel încât să limiteze vizibilitatea piloţilor alianţei în spaţiul aerian, tactică similară cu cea folosită de efectivele militare ale lui Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă, scrie Daily Mail.


Citeşte şi: Populația din Mosul este îngrozită de „eliberare“. Frica de epurare etnică, mai mare decât de Statul Islamic


Potrivit comandanţilor forţelor Peshmergas, operaţiunea de eliberare a Mosulului progresează cu succes, iar jihadiştii sunt obligaţi să se retragă spre zonele deşertice din jurul oraşului. Din nefericire, războiul împotriva teroriştilor a făcut deja victime, 70 de militari ai alianţei fiind ucişi, într-un atentat, de militanţii ISIS. Şi civilii au mult de suferit de pe urma acestui conflict, fiind nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pe măsură ce aliaţii avansează.

Peste 40.000 de militari din armatele irakiene şi kurde, alături de sprijin aerian din partea a 60 de state din Occident conduc atacul împotriva grupării Stat Islamic, estimându-se că ofensiva va fi de lungă durată şi presărată cu numeroase obstacole. În aceste 


Citeşte şi: Ofensiva decisivă împotriva ISIS. Bătălia pentru Mosul va genera peste un milion de refugiați și va redesena harta regiunii. În Siria, Rusia își construiește propria enclavă


Preşedintele Barack Obama este încrezător că ofensiva militară din Mosul împotriva grupării Stat Islamic va avea un succes răsunător, deşi, bătălia purtată împotriva teroriştilor va fi dificilă.

”Coaliția noastră continuă să lupte neobosită contra (grupării) Stat Islamic, pe toate fronturile. Islamic rămâne în defensivă, coaliția noastră este în ofensivă și, chiar dacă asta va continua să fie o bătălie foarte dificilă, am încredere că vom câștiga și că Stat Islamic va pierde”, a declarat liderul de la Casa Albă pentru publicația italiană La Repubblica.

Oficialii europeni fac, însă, previziuni sumbre. Julian King, comisarul european pentru securitatea blocului comunitar, a lansat un avertisment în legătura cu ofensiva din Mosul. King a explicat faptul că Europa trebuie să se aştepte la un aflux de jihadişti din gruparea Stat Islamic în cazul în care oraşul irakian va fi cucerit de trupele guvernamentale irakiene.

”Chiar și un număr mic de jihadiști reprezintă o amenințare gravă, pentru care noi trebuie să fim pregătiți, prin sporirea capacității noastre de rezistență în fața amenințării teroriste”, a declarat comisarul european pentru securitate.

Această tactică „de a pârjoli pământul” este utilizată pentru a limita vizibilitatea piloţilor inamici în timpul atacurilor aeriene, producând numeroase pagube materiale. Această tehnică de război a fost folosită de Saddam Hussein în Războiul din Golf din 1990, când, început sub pretextul că deține drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul a invadat acest emirat și l-a anexat.


Citeşte şi: VIDEO+FOTO. Statul Islamic foloseşte scuturi umane la Mosul şi îi împiedică pe civili să părăsească orașul. Trupele coaliţiei reiau avansarea miercuri


Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

Luni, 17 octombrie, a debutat operaţiunea militară de preluare a oraşului Mosul din Irak din mâinile teroriştilor ISIS a început luni dimineaţă. La asalt participă forţele kurde Peshmerga, armata guvernamentală irakiană şi forţele aliate, care sunt susţinute de coaliţia SUA anti-ISIS.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response