NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

”Fidel Castro a fost un dictator.E dubios să ascult toate omagiile”. Un comisar european are o poziției categorică cu privire la fostul lider cubanez

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström l-a numit sâmbătă “dictator” pe liderul revoluției cubaneze Fidel Castro, decedat vineri noaptea, și s-a arătat surprinsă de “omagiile” care i se aduc, transmite EFE, citată de Agerpres.

“Fidel Castro a fost un dictator care și-a oprimat poporul timp de 50 de ani. E dubios să ascult toate omagiile în știrile de astăzi”, a scris politiciana suedeză pe contul său de Twitter. 

Cecilia Malmström se demarchează astfel de comunicatul difuzat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care șeful executivului european afirma că, odată cu decesul lui Castro, lumea pierde “un om care pentru mulți a fost un erou”.

În luări de poziție separate, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, au dat asigurări că Europa va susține poporul cubanez. “Fidel Castro a marcat Cuba, America Latină și politica internațională. Se închide un capitol al istoriei”, a scris Schulz pe Twitter, în timp ce Mogherini a apreciat într-un comunicat că Fidel Castro era “un bărbat hotărât și deopotrivă o personalitate istorică”.

Spre deosebire de Juncker, Schulz și Mogherini, șefa grupului Stânga Unită din Parlamentul European, Gabi Zimmer, a mers chiar mai departe, făcând aluzie la situația drepturilor omului din Cuba, dar lăudându-l în același timp pe Fidel Castro, care a sădit “idealurile socialismului în milioane de persoane”.

“Ne vom aminti de Castro ca de un om care a crezut în idealurile socialiste și un apărător al autodeterminării popoarelor. (…) Datorită viziunii și conducerii lui Castro, Cuba are astăzi unul dintre cei mai buni indici de dezvoltare umană din regiune, cu sistemul sanitar și de educație gratuite. (…) Sperăm să continuăm să conlucrăm cu poporul și guvernul cubanez pentru a pune capăt definitiv embargoului american și a sprijini pașii către reformele democratice”, a menționat politiciana germană într-un comunicat de presă.

La rândul său, echipa de relații internaționale a Stângii Unite a menționat într-un comunicat “angajamentul și lupta neobosită” ale lui Fidel Castro pentru suveranitatea și bunăstarea socială a poporului cubanez.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response