NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Fenomen spectaculos: In aceasta perioada putem vedea bolizi pe cer

In aceasta perioada putem uita de metodele obisnuite de relaxare si sa ne uitam pe cer, pentru ca avem ocazia sa vedem niste meteori deosebiti.

Si asta pentru ca acum este activ curentul de meteori Tauride, produs de o cometa foarte batrana, numita Encke, si care poate produce cinci meteori pe ora. Ei sunt speciali pentru ca au o viteza mica, ceea ce inseamna ca ii putem vedea mai mult timp pe cer.

“E mai complicat fata de alti curenti de meteori. (Encke – n.red.) este o cometa care are o perioada de revolutie in jurul Soarelui foarte mica, de 3,3 trei ani. Asta inseamna ca a avut multe treceri pe orbita prin apropierea Soarelui, ceea ce inseamna ca materia care a fost expulzata s-a imprastiat foarte mult pe orbita si nu mai are orbita atat de exacta. Este de o latime foarte mare”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori.

Ce este diferit in aceasta situatie este faptul ca discutam despre doi curenti de meteori: Tauridele de Nord si Tauridele de Sud.

“Datorita influentelor celorlalte planete, a fost atat de mult de imprastiata materia incat avem doi curenti Tauride: Tauride de Nord si Tauride de Sud. Pentru ca activitatea cometei este mare si s-a imprastiat materia pe orbita nu are un maxim de activitate foarte ascutita. Aici activitatea se intinde pe o perioada mai lunga. Acest curent de meteori este activ trei luni de zile”, a punctat specialistul.

Practic, Tauridele de Sud au maximul de activitate pe 10 octombrie, iar Tauridele de Nord au maximul de activitate pe 12 noiembrie. Asta inseamna ca in preajma acelor date va fi o activitate mai mare, dar poate fi vorba de o saptamana, doua la rand, inainte sau dupa data respectiva.

Surpriza Tauridelor

Foarte interesant la acest curent de meteori este viteza acestora, care este mica si datorita acestui lucru ii putem vedea mai mult timp pe cer.

“Caracteristica foarte importanta a acestui curent de meteori este ca viteza de deplasare este mica, 29-30 de km pe secunda – Perseidele au viteza de 56 de km/s, Leonidele au 70. Pentru ca au viteza mica, aparitia este ca un meteor lent si il vedem in toata splendoarea lor.

Caracteristica lor este ca desi au putini meteori pe ora ei produc mai multi bolizi (meteori foarte stralucitori – n.red.) decat produc alti curenti de meteori care au chiar mai multi meteori pe ora, dar produc bolizi mai putini. Bolizii produsi de Tauride sunt foarte spectaculosi, pentru ca au viteza mica si ii putem vedea in toata splendoarea lor“, a explicat Valentin Grigore.

Inca din aceste zile, Tauridele pot fi vazute pe cer, iar conditiile sunt chiar ideale.

“Luna este in faza Noua, in faza de crestere, va fi din ce in ce mai mult prezenta pe cer, dar in aceste zile nu ne influenteaza negativ. Nu ne afecteaza cerul. Putem sa observam pe parcursul intregii nopti. De cand se face seara in doua ore se face radiantul suficient, pana inspre dimineata”, a incheiat specialistul.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response