NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Fauna sălbatică mondială s-a redus cu peste 50% în doar 40 de ani

de Adriana Stanca

Fauna sălbatică mondială s-a redus cu peste 50% în ultimii 40 de ani. Aceasta este concluzia Raportului “Planeta Vie”, întocmit recent de World Wildlife Fund (WWF). Specialiştii au constatat un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă faţă de speciile terestre şi marine.

FOTO: Hepta

În ultimii 40 de ani, fauna sălbatică s-a redus cu peste 50%, avertizează Raportul „Planeta Vie” 2014, realizat de World Wildlife Fund (WWF). În plus, amprenta ecologică, ce măsoară presiunea omenirii asupra naturii, continuă să devină din ce în ce mai pregnantă.

Populaţiile de peşti, păsări, mamifere, amfibieni şi reptile s-au redus cu 52% din anul 1970 şi până în 2010, precizează WWF România într-un comunicat remis gândul.

Specialiştii au constatat un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă faţă de speciile terestre şi marine. Majoritatea acestor pierderi este concentrată în regiunile tropicale, America Latină fiind cea mai puternic afectată.

Cea mai mare ameninţare înregistrată la adresa biodiversităţii provine din impactul combinat al pierderii şi degradării habitatelor. Pescuitul şi vânătoarea au, de asemenea, un impact semnificativ.

Acelaşi raport mai arată că cerinţa umanităţii este cu 50% mai mare decât capacitatea de regenerare a planetei. Aşadar, ar fi nevoie de 1,5 planete pentru producerea tuturor resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor actuale ale omenirii.

Acest exces global înseamnă, exemplifică cercetătorii WWF, că tăierile de păduri se fac într-un ritm mai rapid decât cresc arborii, pomparea apei dulci se realizează cu o viteză mai mare decât capacitatea de restocare a acesteia în rezerve subterane, iar emisiile de dioxid de carbon depăşesc capacitatea de absorbţie pe care o are natura.

Cele 10 ţări cu cele mai mari amprente pe cap de locuitor sunt Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Belgia, Trinidad şi Tobago, Singapore, Statele Unite ale Americii, Bahrain şi Suedia.

Pe de altă parte, România are cea mai mică amprentă ecologică din Uniunea Europeană: echivalentul a 1.4 planete.

„Rezultatul are de a face mai mult cu prăbuşirea industriei decât cu viziunea strategică a guvernelor”, a explicat Magor Csibi, directorul WWF-România. „Deşi s-au făcut câţiva paşi pe traiectoria sustenabilităţii în ce priveşte gestionarea pădurilor şi a râurilor, lipseşte abordarea holistică, ce încorporează schimbările climatice şi protejarea naturii, în general, în procesele de planificare generală. Provocarea este, pentru România şi pentru restul lumii, să crească prosperitatea economică în mod semnificativ, fără să crească amprenta de carbon. Pentru a reuşi, e nevoie de concentrare de eforturi şi atenţie asupra tehnicilor şi practicilor sustenabile moderne şi o prioritizare a eficienţei energetice”, a adăugat el.

FOTO: World Wildlife Fund (WWF)

Raportul „Planeta Vie” vine la o lună după ce un studiu al Naţiunilor Unite lansa un avertisment referitor la creşterea impactului schimbărilor climatice, oferind dovezi conform cărora clima afectează deja starea planetei.

Peste 200 de bazine hidrografice care alimentează mai mult de 2,5 miliarde de oameni se confruntă cu deficit de apă cel puţin o lună pe an. Cu aproape un miliard de persoane care suferă deja de foamete, raportul WWF arată cum schimbările climatice, în combinaţie cu schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor, ameninţă biodiversitatea şi pot duce la agravarea lipsei de hrană.

Raportul „Planeta Vie” a fost realizat de către WWF, în colaborare cu Zoological Society of London şi Global Footprint Network.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Adriana Stanca este redactor al ziarului Gândul

13357124

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response