NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Fane Spoitoru: marele om de cultură interlopă. Cum trebuie înţeleasă moştenirea Titişorului

de Eugen Istodor

S-a dus printre îngeri omul care ne-a mâncat ficaţii şi ne-a dăruit drept talisman mâna dreaptă a legii. Ani de zile ne-a arătat că fărădelegea este prinţesă în România şi legea e oarba ce-o vrăjeşti.

Ah, vremuri când şeful poliţiei Capitalei îi pupa mâna şi generalii îl alintau cu Prinţeşor – Titişor.

Ah, vremuri, când a stat în Canada, la trabuc, pişându-se whisky pe judecătorii români.

Ah, vremuri când îşi făcea nunta la Casa Poporului şi preamărimi ale României îl pupau pe ghiulul plin de caviar.

Am aflat că soarele acestui om de cultură interlopă a apus, departe de ţara pe care a înşelat-o cum a putut el mai bine.

Trebuie înţeleasă moştenirea Titişorului

Este omul care a trecut prin dictatură şi dezordine socială, care a ştiut ce-i coaja de mămăligă, dar şi mititeii mâncaţi cu caviar, anghinare şi trufe albe.

Adevărul este că a fost un Rege. Ne-a dat lecţia vieţii. A urcat în vârful bucatelor, cum alţii, cei mai mulţi, n-am reuşit. De aceea, este momentul unui omagiu. Să spunem despre moştenirea culturală, bani şi marafeturi de ele doar el ştie mai bine.

Cultura comunistă

Este fiu al mahalalei Dristor din Bucureşti. A învăţat să dea cu pumnul ca boxeur, dar tăişul  cuţitului i-a retezat cariera. Un borfaş, i-a dat cu ascuţitul, la o nuntă. A stat în spital şi a ratat două mari oportunităţi: cariera în box şi cartea la şcoală. Tăişul îi va marca viaţa. Arc peste timp, iată-l tăind mâna poliţistului din Vox Maris.

Ce să aleagă tânărul? În mahalaua viermănoasă din Dristor n-avea să se aleagă decât cu vreo 12 ani de puşcărie.  

Viaţa mergea ceas. Furt din buzunare. Iar furt. Furt din case. Parazit. Apoi, deţinere de valută şi înşelarea unor polonezi. Pârnaie, apoi, iar în pârnaie, pentru furt, dar cu un suvenir, glonţ în picior, luat în fugă. Jaf de bani si aur.

Vă daţi seama, câte a învăţat?

Pe supavieţuire, pe hoţie. Dar eu spun că pe prietenie a luat cea mai dură lecţie. Turnat de prieteni, sfârtecat de ai lui. Numai un om puternic putea să treacă peste. Puterea lui este pârnaia pe care a-nghiţit-o. Este limba şi dexteritatea ciorditorilor, că dacă nu ştii limba, moravurile, anxietăţile, degeaba. Fane are o cultură umană, cum rar putem noi înţelege. Să miroşi omul, să vezi câte parale face, ca să-l furi, când îi este lumea mai dragă.

Cultura capitalistă

Numai un om inteligent putea să-şi transforme în slugi preaplecate înverşunaţii generali, colonei, plutonieri din Ministernul de Interne care l-au băgat la zdup, l-au hărţuit o viaţă.

În 1992 taie mâna legii. Un curajos poliţist vine să resolve un scandal în care Spoitoru era capul răutăţilor. Omul trage, Fane îi taie mâna cu ninja. Poliţistul a greşit. Capii Ministerului de Interne îi fac zile negre poliţistului, pe Spoitoru îl fac scăpat în Canada. Abia în 2000 Fane al nostru înfundă puşcăria. Era ofticat. Ce ne-a învăţat iar Fane Spoitoru? 1992-2000? Opt ani a durat să fie detonat un sistem al servilismului judecătoresc şi poliţienesc din România. Timp în care notabilităţile politicii l-au cinstit şi adus omagii. Vă daţi seama, ce mărunţiş politic, ce mărime avea Titişor.

În final de viaţă a făcut un lucru de mirare. A vrut să i se şteargă cazierul.

“Cum sunt şi oamenii de afaceri aşa aş vrea să fiu considerat. Să nu mai fiu considerat Fane infractorul. Nici măcar o amendă n-am luat”, declara Fane Spoitoru, acum doi-trei ani.

O viaţă de cultură interlopă, cum rar găseşti. A, da, vreţi să-mi amintiţi de fraţii Cămătaru, băieţi din Berceni-Rahova. Puteţi să-mi spuneţi ce vreţi, erau fraţi, însă, şi aveau zebre, cămile, urşi, alături.

Titişor era singur. Om singuratic, stăpânea turma.

Am învăţat de la Spoitoru, Titişor, să-ţi fie ţărâna uşoară, departe de orice ascuţit al vieţii.  

15219615

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response