NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Exclusiv RL. Efectele războiului din Afganistan. Militarii români se întorc acasă cu reacție postagresivă de stres. Uneori se ajunge la boli psihice

Militarii români care participă la misiuni în zone de război, cum sunt cele din Afganistan, sunt testați medical și psihologic atât înainte de plecarea în misiune cât și după finalizarea acesteia, a declarat, joi, colonelul dr. Ionel Oprea, comandantul Direcției Medicale din Ministerul Apărării Naționale.

La testele anterioare misiunii există și cazuri în care militarii sunt declarați inapți pentru a pleca în teatrul de război, fără însă ca acest lucru să le afecteze cariera în MApN – întrucât testele pentru misiuni în teatrele internaționale de război sunt mai dure decât testele curente care se dau tuturor angajaților Armatei.

După finalizarea misiunii și revenirea în România, militarii parcurg o nouă serie de teste. În acest moment, apar și situații în care medicii și psihologii constată că luptătorii manifestă așa-numita reacție postagresivă de stres. “De aici uneori se poate ajunge la boli psihice”, ne-a precizat colonelul medic Ionel Oprea. Totuși, aceste probleme sunt tratabile în România, astfel că ele nu determină trecerea în rezervă a militarului în cauză.

Specialistul militar a explicat, pentru România Liberă, că unele persoane au o predispoziție genetică pentru acest tip de manifestări post-conflict. Totuși, această predispoziție nu poate fi detectată la testele anterioare misiunii.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response