NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Europenii au trimis si ei un modul pe Marte: Vestile sunt ingrijoratoare

Responsabilii misiunii ruso-europene ExoMars 2016 au reusit sa plaseze sonda (Trace Gas Orbiter) pe orbita planetei Marte, iar modulul Schiaparelli “a atins solul”, dar nu a transmis nicio informatie de atunci.

“Modulul a atins solul, acest lucru este sigur”, a declarat pentru AFP Thierry Blancquaert, responsabil pentru Schiaparelli, la Agentia Spatiala Europeana (ESA), dupa ce a studiat o serie de date.

Nu se stie deocamdata daca modulul a asolizat in conditii bune sau a existat o piatra prost plasata sau un crater, sau pur si simplu are o problema cu emitatorul radio.

Ingrijorarea cu privire la Schiaparelli era vizibila pe fetele cercetatorilor de la Centrul european pentru operatiuni spatiale (ESOC) din Darmstadt (Germania), pe masura ce orele treceau, scrie AFP.

“Este clar ca semnele nu sunt bune, dar avem nevoie de mai multe informatii”, a spus si Paolo Ferri, seful Diviziei operatiuni a ESA.

ESA a planificat o conferinta de presa pe aceasta tema, joi, la ora 08:00 GMT.

Asolizarea lui Schiaparelli reprezinta modalitatea de a testa tehnologia necesara pentru trimiterea unui alt rover pe Marte, ExoMars, care isi va incepe misiunea de cautare a eventualelor urme de viata in 2021 (lansarea va avea loc in 2020).

Schiaparelli este dotat cu baterii ce nu pot fi reincarcate si va functiona timp de cel mult 8 zile pe suprafata lui Marte, conform ESA.

Programul ExoMars de studiere a Planetei Rosii este coordonat de ESA, iar Roskosmos este principalul partener implicat in acest program.

Pe de alta parte, NASA a primit bani pentru a crea un nou modul locuibil care poate rezista unei lungi calatorii catre Marte

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response