NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Eurodeputații propun Comisiei Europene să blocheze negocierile privind aderarea Turciei la UE

UPDATE 15,50: Parlamentul european a aprobat rezoluţia cu caracter neobligatoriu prin care se cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporţionate introduse de autorităţile de la Ankara în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie, anunță Associated Press citată de Mediafax.

Legislativul UE cere celor 28 de state membre ale Uniunii să “iniţieze o îngheţare temporară” a negocierilor cu Ankara până când “măsurile disproporţionate luate în condiţiile stării de urgenţă din Turcia sunt anulate”.

Anticipând rezultatul votului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că “lupta (ţării sale) pentru stabilitate şi viitor nu va fi întreruptă de ridicatul de mâni (al europarlamentarilor)”.


Eurodeputații urmează să se exprime joi asupra unei posibile suspendări a negocierilor privind aderarea Turciei la UE, dar decizia finală pe acest subiect revine Comisiei Europene.

Membrii Parlamentului European, aleși direct de către cetățeni o dată la cinci ani, pot adopta legi alături de statele membre, însă nu au un cuvânt de spus în chestiuni de politică externă, informează DPA citată de Agerpres.

În acest context, votul de joi poate trimite un mesaj politic puternic, însă nu are vreun impact juridic asupra Comisiei Europene.

Conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri, “o încălcare gravă și persistentă” a valorilor UE — printre ele respectarea “libertăților fundamentale și a statului de drept” — poate determina suspendarea negocierilor.

Însă ceea ce înseamnă ‘grav’ și ‘persistent’ rămâne deschis interpretării, comentează DPA. În cazul unei încălcări, Comisia Europeană ar urma să recomande înghețarea negocierilor și apoi să precizeze condițiile în care ele s-ar putea relua.

Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandării Comisiei. Pentru a fi adoptată, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 țări care să reprezinte cel puțin 65% din cetățenii din UE.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response