NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost audiate la DNA. Udrea: Mă aștept să fiu trimisă în judecată

Ioana Băsescu şi Elena Udrea s-au prezentat, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind anunţate că le-a fost prelungită măsura de control judiciar, cu 60 de zile, în dosarul privind campania prezidenţială din 2009.

“Mă aștept să fiu trimisă în judecată. Este un dosar făcut să fie trimis în campanie în judecată, unu — ca să mă intimideze pe mine și să mă retrag eventual din politică și doi — să îl afecteze pe Traian Băsescu, fiind un dosar din campania din 2009”, a spus Elena Udrea la ieșire din sediul DNA.

Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, fiind acuzată de cinci infracţiuni de spălare de bani. În acelaşi dosar, a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani.

Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză, au fost inculpaţi fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, susţin procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii DNA o acuză pe Ioana Băsescu că, în anul 2009, i-ar fi cerut directorului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, Ioan Silviu Wagner, să plătească o factură fiscală despre care a spus că ar fi reprezentat cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

Astfel, la 30 decembrie 2009, firma ar fi încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care ar fi intermediat încheierea tranzacției, susține DNA, într-un comunicat de presă. În 16 februarie 2010, în baza acestui contract, s-ar fi realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Procurorii DNA mai susțin că serviciile respective nu ar fi fost prestate, societatea reprezentată de Ioan Silviu Wagner neavând nevoie reală de publicitate. Nici firma„prestatoare” nu ar fi desfășurat anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității, mai spun procurorii. Cu toate acestea, la data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă ar fi virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu, precizează DNA.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response