NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Dosarul Microsoft, secvența “PSD – mita de 20 de milioane de dolari”, se extinde. Hotăran și Artopolescu, foști directori generali la Microsoft, puși sub acuzare, ca și intermediarul Claudiu Florică. Sunt audiați și foști miniștri

UPDATE ora 12.50 La sediul DNA a ajuns și Claudiu Florică, față de care s-a început urmărirea penală în dosarul “Microsoft 2 – mita de 20 de milioane de dolari pentru miniștri PSD”, după cum România Liberă a anunțat deja.

Florică a fost denunțător în dosarul “Microsoft 1” în care au fost condamnați Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan Pinalti, Nicolae Dumitru-NIRO. 

UPDATE ora 12.00. La audieri a intrat  Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în 2004. Este acuzat de abuz în serviciu. La Intrare a declarat presei că a semnat o hotărâre de guvern pentru achiziții de licențe IT necesare calculatoarelor “primite gratuit”. El a invocat numele lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase, care este denunțător în dosar, spun sursele noastre. Nu este exclusă schimbarea situației sale judiciare.

“Am semnat o hotărâre de guvern că primim gratuit licențe pentru 110.000 de calculatoare din școli(…) Le-a dat gratuit dl Eugen Bejinariu ( secretar general al Guvernului Năstase-n.n.)” a declarat Athanasiu în fața sediului DNA.

Tot la ieșirea din sediul DNA, fostul director al Microsoft România Silviu Hotăran a declarat: “Toată viața am trăit și am promovat valori bazate pe etică și moralitate. Nu am dat șpagă, nu am luat șpagă niciodată, nu am conturi”

Ovidiu Artopolescu, fost director general la Microsoft între anii 2004-2005, a iesit si el de la audieri ca suspect în dosarul Microsoft. 

—–

Dosarul “Microsoft” se extinde. Procurorii DNA au citat luni mai multe persoane în dosarul “Microsoft” , secvența în care sunt suspectati opt foști ministri. Primul urmărit penal prin extindere este Silviu Hotăran, fost director general al reprezentanței Microsoft în România în perioada 1996-2008.

Audierile au început după ce s-au primit mai multe documente în cadrul unor comisii rogatorii internaționale, spun surse judiciare

Un alt urmărit penal ar fi Claudiu Florică, intermediar. Tot pentru audieri a fost citat și Ovidiu Artopolescu, fost director general la Microsoft între anii 2004-2005. 

La dat de 26 septembrie 2014, procurorii anticorupție solicitau aviz pentru urmărirea penală a nouă ministri, între care foștii miniștri PSD dintre 2001-2004 Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Mihail Tănăsescu, Șerban Petru Mihăilescu ( zis Micky Șpagă, poreclă pe care a căpătat-o în perioada Guvernului Năstase), Adrian Țicău, Alexandru Athanasiu.

Potrivit  DNA, “au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft”.

Mita de 20 de milioane de dolari, ar fi fost plătită, în 2004, miniștrilor PSD și intermediarilor

Contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, reprezentat de Claudiu Florică, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat, susțin procurorii.

Extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat, de asemenea cu încălcare dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.

Mai mult, conform scrisorilor de confort şi biletelor la ordin emise, Guvernul Român garanta creditul, în timp ce firma Fujitsu Siemens Computers, care susţinea că a venit cu oferta de finanţare, nu depunea nici măcar garanţie de bună execuţie a contractului.

Din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăţilor implicate.

Știre în curs de actualizare

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response