NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Donald Tusk susține că este posibil ca summitul dintre UE și Canada, pe tema acordului de liber schimb, să aibă loc joi

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a precizat, luni, că joi ar putea avea loc summitul consacrat semnării acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada, deși Belgia a anunțat că nu va semna documentul, informează agențiile de presă AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Împreună cu premierul Justin Trudeau, credem că summitul de joi încă este posibil. Noi încurajăm toate părțile să găsească o soluție. Încă mai este timp”, a precizat Donald Tusk într-un mesaj pe Twitter, după o convorbire telefonică cu șeful executivului canadian.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunțat luni că i-a transmis președintelui Consiliului European că Belgia nu poate semna CETA întrucât regiunea belgiană Valonia își menține obiecțiile cu privire la acest tratat. „I-am spus oficial lui Tusk că nu am ajuns la o înțelegere (…) Ni s-a cerut să dăm un răspuns clar astăzi. Răspunsul clar în acest stadiu este <<nu>> ”, a declarat Charles Michel în fața presei după o întâlnire cu liderii regiunilor care com’pun Belgia.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care șeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că „’nu este compatibil cu procesul democratic”.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia a respins acest acord.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response