NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Directorul DGASPC Buzău a demisionat, în urma scandalului în care părinţii a 67 de copii cu deficienţe au fost decăzuţi din drepturi

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău, Adrian Vintilescu, după ce, mai mulţi copii cu deficienţe de auz şi vedere au fost puşi în plasament de urgenţă, ilegal, pentru a le plăti masa şi cazarea la internate, iar părinţii lor au fost căzuţi din drepturi, scrie News.ro. 

”Domnul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Vintilescu Belciug Adrian, a solicitat, astazi (n.r. – luni), încetarea numirii temporare din funcţie, din motive personale şi de sănătate. Atribuţiile vor fi preluate, până la numirea unui nou director general, de către domnul Ştefan David, director adjunct al DGASPC Buzău”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.

67 de copii cu deficienţe de vedere şi auz, care învaţă în două şcoli speciale buzoiene, au fost preluaţi de DGASPC, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi, fără să fie înştiinţaţi de ce a fost luată această măsură, primind doar informări de la Tribunal. 

Potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi Buzău se menţionează faptul că DGASPC Buzău ar fi cheltuit, ilegal, sume importante din bugetul instituţiei pentru a plăti masa şi cazarea a celor 67 de copii cu diverse deficienţe, prejudicial produs fiind de 6,7 milioane de lei. Banii trebuie să fie recuperate de la direcţiile de protecţie a copilului din judeţele din care provin aceşti copii. 

Pentru a justifica suma cheltuită ilegal, instituţia DGASPC Buzău a preluat abuziv cei 67 de copii, iar părinţii lor au fost decăzuţi din drepturi lor în regim de urgenţă, pentru a putea primi în continuare cazare şi masă în judeţul în care sunt înscrişi la şcoală. Este vorba despre 40 de copii din 15 judeţe, care învaţă la Liceul pentru Nevăzători, dar şi despre 27 de copii din şase judeţe, care frecventează cursurile Liceului pentru Surzi, precizează sursa citată. 

Părinţii acestor copii susţin că au primit informări de la Tribunal, fiind nevoiţi să se prezinte în instant pentru  a da explicaţii referitoare la motivele pentru care şi-au abandonat copiii.

 “Nu am fost informaţi dinainte de DGASPC, nici de la Prahova, nici de la Buzău, despre această măsură şi despre consecinţele ei. Ne-am trezit cu nişte plicuri de la Tribunal ca pârâţi într-un dosar, am căzut la mijloc şi noi, şi copiii. Nu am ştiut ce înseamnă acest plasament de urgenţă, dar ştiu că se aplică doar copiilor abuzaţi. Noi nu avem astfel de probleme şi ne-am trezit peste noapte cu aceste plicuri care ne- au îngrijorat. Este o măsură abuzivă”, a declarat  Marian Bucur, un părinte din Bucov, Prahova, al cărui copil este înscris la un liceu special din Buzău.

Potrivit News.ro., reprezentanţii de la Protecţia Copilului Buzău spuneau că în prezent celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, care fuseseră puşi în plasament de urgenţă, le sunt asigurate condiţiile pentru participarea la cursuri, dar şi o bună relaţie cu familiile lor. Ei precizau că părinţii copiilor au fost informaţi la începutul anului şcolar despre faptul că Direcţiile de Protecţia Copilului din judeţele de unde aceştia provin nu au plătit pentru hrana şi cazarea în internate a minorilor şi că exista posibilitatea ca aceştia, pentru a fi menţinuţi în şcoală, să fie luaţi în plasament de urgenţă.

Consiliul Judeţean Buzău a informat că va iînfiinţa o comisie de anchetă pentru a investiga acest caz. Şeful CJ Buzău a spus că ”această procedură trenează de ani de zile la Protecţia Copilului şi trebuie să fie rezolvată”.

”Se vor verifica documentele din ultimii cinci ani aferente plasamentelor copiilor provenind din alte judeţe din Centrele rezidenţiale nr. 10 şi 11, se va verifica legalitatea şi oportunitatea măsurilor dispuse, stabilirea responsabilităţilor legale privind măsurile adoptate şi evaluarea serviciilor rezidenţiale furnizate de Centrele 10 şi 11, precum şi a colaborării cu instituţiile de învăţământ specia. Această procedură trenează de ani de zile la Protecţia Copilului şi trebuie să fie rezolvată odată. Trebuie reglementată printr-o lege. Liceele nu sunt ale noastre, doar internatele, iar acolo este vorba despre interese. Noi am făcut din 2015 o adresă la Inspectoratul Şcolar, a ajuns la Ministerul Educaţiei şi de atunci nu s-a întâmplat nimic”, a spus Petre Emanoil Neagu.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response