NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Diplomat european: Ambasadorii statelor membre UE au acceptat condițiile impuse de Belgia, pentru semnarea acordului de liber schimb cu Canada

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au acceptat, joi seara, propunerile făcute de Guvernul belgian cu privire la CETA, acordul de liber schimb dintre Canada și UE, a precizat un diplomat european, sub rezerva anonimatului, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Astfel, statele membre își pot da acceptul oficial pentru acord și pentru documentele sale anexe până vineri la miezul nopții (ora 22:00 GMT). În acest context, diplomatul și-a exprimat speranța ca după încheierea tuturor procedurilor, „să putem spune că UE este gata să semneze CETA”.

Anterior, premierul belgian Charles Michel a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei referitoare la CETA. „În sfârșit am ajuns la un acord între belgieni”, a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma inițială. „Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite”, a adăugat el.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. „Sunt bucuros pentru veștile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală și Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziției lor față de acordul de liber-schimb dintre UE și Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia și, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat. „Summitul de astăzi (joi) a fost anulat. Pentru moment, nu a fost stabilită nicio nouă dată”, a confirmat pentru AFP o sursă europeană.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response