NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Dezvăluirile unui fost general rus creează tensiuni în Europa: Sistemele Iskander vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă de pe continent

Vladimir Şamanov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a declarat că sistemele de rachete Iskander vor fi orientate către instalaţiile antirachetă din Europa, scrie Agerpres.

Sistemele balistice Iskander sunt instalate în regiunea Kaliningrad, o enclave între Lituania şi Polonia.

“Rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă. Desfășurarea acestor sisteme de rachete — capabile să transporte focoase nucleare — în regiunea cea mai de vest a Rusiei nu încalcă acordurile încheiate între fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan. Acestea sunt niște arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune”, a spus Vladimir Șamanov, fostul comandant al trupelor aeropurtate ale Rusiei.

Tratatul privind forţele nucleare intermediare, semnat la 8 decembrie 1987 la Washington, de către preşedinţii Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagn, cele două state s-au angajat să nu producă, să nu testeze şi să nu desfăşoare rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km. 

Potrivit unor date oficiale, noile sisteme balistice Iskander-M  au o rază de acţiune de aproximativ 500 de kilometri.

Vladimir Şamanov a mai declarant că Rusia ar trebui sp restabilească bazele sale militare ăn ţările şi pe teritoriile cărora au existat, anterior, în perioada sovietică, astfel de unităţi.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response