NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

De ce este bine sa consumam cereale integrale – sfatul nutritionistului

Studiile de specialitate au demonstrat ca este bine sa consumam in fiecare zi cereale integrale. Dincolo de cifre si statistici, am stat de vorba cu un nutritionist, ca sa aflam cum ne ajuta concret acestea in viata de zi cu zi.

Cand este cel mai bine sa consumam cereale integrale, cum ne ajuta si cat de multe ar trebui sa punem in farfurie explica Anca Fota, specialist in nutritie, intr-un interviu acordat Ziare.com:

Despre beneficiile cerealelor in alimentatia omului exista nenumarate controverse, studii, argumente si pareri pro si contra care nu numai ca nu ne clarifica, ba chiar ne baga si mai tare in ceata, oare e bine sa consumam cereale sau nu?

Ca in multe alte situatii, nimeni nu detine un adevar absolut si de necontestat, asa ca pana la urma tot calea de mijloc pare cel mai logic de urmat.

Totusi, daca luam in consideratie piramida alimentelor, dupa ultima modificare, necesarul de cereale integrale din alimentatia omului ar fi de 30% din farfuria sa zilnica.

Beneficiile generale ale consumului de cereale integrale ar fi urmatoarele:

  • au un aport important de fibre alimentare, care au nenumarate beneficii, chiar daca nu sunt digerabile pentru organism (impreuna cu o hidratare eficienta previn sau inlatura constipatia;
  • ajuta in procesul de slabire, unde este cazul;
  • elimina reziduurile din organism;
  • dau senzatie de satietate mai mare decat consumul altor alimente) ;
  • contin o serie de vitamine si minerale necesare organismului, unele mai mult, iar altele mai putin biodisponibile (unele vitamine B – dintre care acidul folic necesar in mod special femeilor insarcinate pentru buna dezvoltare a sistemului nervos al fatului, magneziu, fier, seleniu, calciu).

Pentru a putea beneficia de avantajele lor este foarte important sa combinam corect cerealele integrale, astfel:

  • Combinatii bune – legume, leguminoase, nuci, seminte, branzeturi, peste;
  • Combinatii neutre – oua;
  • Combinatii nepotrivite – fructe, carne.

Totusi, in functie de toleranta fiecarui individ, anumite combinatii considerate nepotrivite pot fi tolerate destul de bine, iar daca sunt consumate rar, nu au efecte daunatoare.

Deoarece contin multe calorii pe 100g de produs si au incarcatura glicemica destul de mare, cerealele integrale ar fi bine sa fie consumate in prima parte a zilei, cel tarziu pana la orele 14-15, pentru a putea folosi pana seara energia rezultata in urma consumului lor si astfel sa nu fie depozitata ca si tesut adipos.

Asadar, pentru persoanele care nu sunt intolerante la gluten, consumul moderat de cereale integrale, in functie de necesitatile fiecarui individ, poate aduce beneficii importante.

Dezavantajele sunt date de consumul de cereale intens procesate, lipsite de nutrienti si consumate in cantitati foarte mari (mai multe sute de grame de produse fainoase pe zi, zilnic).

Painea Grau Intreg de la Vel Pitar este facuta din cereale integrale. Astfel, se pastreaza toate fibrele si mineralele din bobul de grau. Consuma zilnic painea Grau Intreg!

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response