NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Copaci doborâţi de vânt, maşini avariate, în urma furtunilor puternice. Sute de familii au rămas fără curent electric UPDATE

UPDATE 23 de copaci au fost doborâți de vânt în Capitală, și anume 5 în Parcul Tineretului, 15 în Herăstrău, 1 copac în Parcul Operei și 2 în apropierea Arenei Naționale, informează duminică Primăria Municipiului București. Echipajele de intervenție se află pe teren pentru a îndepărta copacii căzuți în parcurile pe care le administrează ALPAB.

Operatorii de salubritate, împreună cu ADP-urile de sector, acționează pentru a îndepărta copacii căzuți pe carosabil, deșeurile aduse de vânt pe arterele Capitalei și pentru a degaja rigolele și gurile de scurgere pentru a evita riscul unor eventuale inundații.

În ceea ce privește sistemul de semaforizare din Capitală, echipele Administrației Străzilor au remediat defecțiunile apărute în următoarele zone: B-dul Unirii/str. Lucian Blaga, B-dul Corneliu Coposu/str. Matei Basarab, B-dul Corneliu Coposu/str. Mircea Vodă, B-dul Octavian Goga/str. Nerva Traian și str. Mircea Vodă/str. Sf. Vineri.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dispus ca toți operatorii de salubritate, ADP-urile celor șase sectoare, Administrația Lacuri Parcuri și direcțiile de specialitate ale primăriei să-și intensifice acțiunile din teren astfel încât defecțiunile generate de fenomenele meteo să fie remediate în cel mai scurt timp. Decizia a fost luată având în vedere fenomenele meteorologice extreme înregistrate în această noapte în Capitală, dar și faptul că se anunță în continuare intensificări ale vântului.

Gabriela Firea a mai solicitat Poliției Locale să-și mobilizeze echipajele pentru a identifica zonele în care ar putea cădea panouri publicitare, pentru a se evita prăbușirea acestora în cazul unor noi intensificări ale vântului. În acest sens, reprezentanții Poliției Locale au luat legătura cu firmele de publicitate să ia măsuri pentru ancorarea panourilor și prismelor publicitare. De asemenea, polițiștii locali vor verifica semnalizările lucrărilor edilitare pentru a evita eventualele accidente.Pentru a evita pericolul producerii de accidente, Primăria Capitalei, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, recomandă cetățenilor să nu stea lângă construcții improvizate, corturi, schele, șantiere de construcții sau lângă clădiri care prezintă urme evidente de degradare, să nu atingă firele căzute pe pământ și să-și asigure elementele de construcții.

Primăria Capitalei pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon gratuit 0800.800.868, unde aceștia pot sesiza problemele apărute în urma fenomenelor meteo extreme.

UPDATE Mai multe acoperişuri au fost smulse de vântul puternic de pe câteva blocuri din municipiul Craiova şi zeci de arbori au fost doborâţi de rafale, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia şi Regiei Autonome de Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ acţionând încă de duminică noapte pentru a evalua pagubele şi pentru a înlătura efectele calamităţilor. Vântul a smuls şi o bucată din acoperişul Universităţii craiovene, circulaţia rutieră în zonă fiind restricţionată pe un sens de mers.

Pompierii craioveni acţionează în paralel pentru a înlătura resturile se acoperiş căzute în stradă.

UPDATE Circulația pe majoritatea drumurilor naționale, județene și comunale din Maramureș se desfășoară duminică în condiții de iarnă, potrivit dispeceratului Societății Județene de Drumuri și Poduri Maramureș. De asemenea, pe DN1C, din cauza ninsorii și a vizibilității reduse, se circulă cu dificultate între localitățile Valea Chioarului și Pasul Mesteacăn, prin care se face legătura dintre județul Maramureș și județul Cluj.

Traficul rutier este ușor îngreunat și pe DN 18, între orașul Baia Sprie — Pasul Gutâi (900 metri altitudine) — Mara — Sighetul Marmației, și pe DN 19, prin Pasul Huta Certeze, dintre județele Maramureș și Satu Mare, drumuri pe care intervin utilajele de deszăpezire.

Tot în condiții de iarnă se circulă și pe DN 18 între Moisei — Borșa — Pasul Prislop (1.400 metri altitudine) — Cârlibaba, județul Suceava, și pe DJ 184 Baia Sprie — Cavnic — Pasul Rotunda (1.100 metri altitudine) — Ocna Șugatag.

În Baia Mare, potrivit reprezentanților Poliției Rutiere, traficul rutier se desfășoară în condiții normale.

UPDATE Peste 9.000 de consumatori au rămas, duminică, fără energie electrică în județul Suceava, dintre care câteva sute în municipiul reședință, a declarat prefectul Constantin Harasim. Echipele E.ON se află în teritoriu pentru a remedia avariile.

Totodată, circulația rutieră în zona de munte a județului Suceava se desfășoară în condiții de iarnă, fiind îngreunată din cauza zăpezii, iar în zona de responsabilitate a Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc se acționează cu 14 utilaje de deszăpezire.

Potrivit prefectului, autovehiculele mari au avut dificultăți, în cursul dimineții de duminică, pe tronsonul Vatra Dornei — Mestecăniș, TIR-urile circulând cu viteză mică. În jurul orei 7,30, s-a luat decizia ca traficul greu să fie oprit pentru o jumătate de oră, astfel încât utilajele de deszăpezire să poată interveni pentru îndepărtarea zăpezii de pe șosea.

Aceeași decizie s-a luat și pentru tronsonul Câmpulung Moldovenesc — Pasul Mestecăniș.

Prefectul a spus că nu s-au semnalat probleme deosebite în urma ninsorii căzute în ultimele ore, iar autovehiculele grele erau echipate corespunzător.

Constantin Harasim a precizat că s-a dispus și suplimentarea numărului de utilaje de deszăpezire care acționează în zonă.

Și pe DN 18, pe raza localității Cârlibaba, traficul a fost întrerupt temporar pentru a se degaja carosabilul, după ce mai mulți arbori au fost doborâți de vânt și au blocat drumul.

UPDATE Mai multe comune de pe Valea Sebeșului și, parțial, municipiul Sebeș au rămas fără curent electric în urma viscolului care a afectat linii de înaltă și medie tensiune, a declarat, duminică, directorul Sucursalei Alba a Electrica Distribuție Transilvania Sud, Bogdan Medrea.

Acesta a menționat că este vorba de comunele de pe Valea Sebeșului, cum ar fi Șugag și Săsciori, fiind afectate inclusiv pensiunile din Poarta Raiului, precum și despre o parte a municipiului Sebeș. De asemenea, potrivit lui Medrea, probleme au fost semnalate și în Cunța, Câlnic, Gârbova, afectate parțial de întreruperea furnizării cu energie electrică.

El a precizat că mai multe echipe de intervenție încearcă să remedieze defecțiunea apărută duminică dimineața ca urmare a viscolului, estimând că va mai dura câteva ore până când vor fi realimentate toate locuințele afectate.

Turiști cazați în pensiunile din Poarta Raiului, în Munții Sebeșului, afectate și de lipsa curentului electric, au reclamat și faptul că drumul județean, unul de pământ, care face legătura cu DN 67C — Transalpina, nu a fost deszăpezit.

Tot ca urmare a vremii nefavorabile, subsolurile și pivnițele a trei case de pe o stradă din municipiul Aiud au fost duminică inundate. Pentru evacuarea apei acționează echipaje de intervenție ale Detașamentului Aiud din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” Alba.

Angajați ai ISU au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru evacuarea apei și în municipiul Sebeș. Aici, subsolul unui bloc a fost inundat cu apă provenită din infiltrații.

Tot în Sebeș, un brad s-a rupt duminică din cauza vântului puternic, fără a produce pagube.

UPDATE Un copac a căzut, duminică, la intersecția străzilor Grivița cu Semicercului și a blocat ambele benzi de circulație, informează Brigada Rutieră a Capitalei. În cădere, copacul a rupt și firele de tensiune care alimentează troleibuzele.

Polițiștii au deviat circulația în zonă, traficul fiind redirecționat pe strada Buzești către bulevardul Dacia.

UPDATE Aproximativ 200 de familii din comuna Ripiceni, județul Botoșani, au rămas, duminică, fără energie electrică, din cauza vântului puternic, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență  Dorina Lupu.

Tot din cauza vântului puternic, mai mulți arbori au căzut, blocând căi de acces din localitățile Botoșani, Baisa și Frumușica, fiind necesară intervenția pompierilor.

Totodată, având în vedere Codul galben de inundații valabil pentru județul Botoșani, specialiștii ISU au decis monitorizarea râurilor Miletin, Buhai și Bașeu.

UPDATE Pompierii din Giurgiu intervin duminică în mai multe localități din județ, pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil în urma vântului puternic. Potrivit ISU Giurgiu, se intervine în localitatea Iepurești, pe DN41, în localitatea Pietrele, și pe DJ 401, la Hotarele.

“Prin 112 am fost anunțați că în localitatea Iepurești este un copac căzut pe carosabil și pentru degajarea acestuia intervine Garda Mihăilești, copaci căzuți pe carosabil mai sunt și pe DN41, în localitatea Pietrele, și pe DJ401, în localitatea Hotarele, aici intervin echipajele de la punctul de lucru Greaca, circulația pe aceste drumuri fiind întreruptă doar pe parcursul intervențiilor. Și în municipiul Giurgiu a fost raportat faptul că acoperișul unui bloc de pe strada Mihai Viteazul amenință să cadă pe trotuar și aici intervine detașamentul Giurgiu, care s-a deplasat cu o autospecială dotată cu nacelă, pentru degajarea tablelor de pe acoperiș”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguț, potrivit Agerpres.

UPDATE 37 de intervenții au avut loc, duminică dimineața, în Capitală, pentru îndepărtarea copacilor căzuți din cauza vântului puternic, iar alte 41 sunt în desfășurare, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență București.

“De la ora 8,00 până la 10,30, au fost gestionate 37 de intervenții pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe autoturisme sau pe carosabil, a bannerelor, a panourilor publicitare, a elementelor de construcții de pe fațadele blocurilor, respectiv a stâlpilor de electricitate rupți sau în pericol de cădere”, informează ISU București-Ilfov.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt în desfășurare 41 de intervenții, la care se adaugă un număr semnificativ de apeluri care continuă să fie primite.

“Resursele angrenate în acest moment în operațiunile de intervenție pot gestiona situația, dar, dacă situația meteorologică se va înrăutăți, se poate dispune suplimentarea efectivelor, cu pompieri din turele libere sau cu echipe din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență (USISU) Ciolpani”, precizează ISU.

Echipajele ISU București — Ilfov au intervenit pe străzile Drumul Găzarului, Dunăvăț, Baba Novac, Mihai Bravu, Plevna, Teiul Doamnei, Lotrioara.

UPDATE Peste 2.000 de locuitori din județul Mureș au rămas fără curent electric în urma viscolului, trei mașini au fost avariate de copacii doborâți de vânt la Târgu Mureș, iar 170 de kilometri de drumuri județene nu au operator de deszăpezire, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Horea” al județului Mureș, căpitanul Cristian Virag, a declarat duminică că pe tronsonul Târnăveni-Fântânele au fost afectate de viscol patru puncte de transformare, care deservesc 1.176 de consumatori, iar în localitățile Gănești, Hărănglab și Băgaciu sunt fără curent electric 825 de consumatori.

Potrivit căpitanului Virag, echipajele ISU Mureș au intervenit la Târgu Mureș pentru îndepărtarea a doi copaci căzuți, unul dintre aceștia avariind trei autoturisme parcate pe Strada Godeanu.

Consiliul Județean Mureș a atras atenția populației, în special a conducătorilor auto, că în județul Mureș sunt unele drumuri județene — însumând peste 170 de kilometri din totalul de 800 de kilometric — pentru care administrația județeană nu a reușit să încheie contracte de deszăpezire până la momentul de față.

Astfel, au rămas fără operatori drumurile județene din zona Sâncraiu de Mureș, circa 103,2 kilometri, inclusiv varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș, pe relația Cluj-Napoca Brașov, DJ 151D Ungheni — Acățari — Tâmpa (28,66 kilometri), și drumurile județene din zona Sighișoara, în total 71,7 kilometri.

Vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Dancu, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că în urma ninsorilor nu s-a semnalat nicio problemă pe drumurile județene care nu au încă operator și că, dacă va apărea vreo problemă, se va interveni de urgență.

“Am transmis ordin de mobilizare tututor operatorilor de pe cele cinci tronsoane pe care avem semnate contracte și am dispus primăriilor din cele două zone neacoperite să anunțe de urgență în cazul în care apare vreo problemă. Deși ninge abundent, temperaturile nu sunt scăzute, iar din acest motiv zăpada nu se depune”, a arătat Dancu.

Potrivit CJ Mureș, pentru drumurile județene din zona Sâncrai și din zona Sighișoara nici un operator economic nu a depus ofertă, iar CJ Mureș este în imposibilitatea de a asigura serviciile de deszăpezire în condițiile legii.

“Procedura de achiziție publică pentru aceste două zone a fost reluată vineri, iar pe parcursul lunii noiembrie pornim și licitația deschisă pentru contractele cadru (pe perioada 2016-2020) pentru drumurile județene din zonele Șăulia, Miercurea-Nirajului, Gornești, Sîncrai si Sighișoara. Consiliul Județean Mureș a transmis o informare despre situația actuală atât Inspectoratului Județean de Poliție Mureș — Serviciul Rutier, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Horea’ cât și tuturor primăriilor din județ. Pe această cale atragem atenția conducătorilor auto să dea dovadă de prudență și să adapteze viteza la condițiile meteo”, a arătat CJ Mureș într-un comunicat de presă remis duminică.

Potrivit consilierului primarului din Târgu Mureș, Claudiu Maior, în Târgu Mureș acționează trei mașini de deszăpezire cu plug și material antiderapant, însă în cazul în care va continua să ningă abundent, alte 4 mașini vor interveni pentru deszăpezire.

Şi Capitala se află sub o atenţionare de vânt puternic. Sâmbătă noapte, pe lângă cei 22 de copaci doborâţi pe maşini sau pe carosabil, un stâlp, un banner, două antene şi elemente de acoperiş au căzut din cauza vântului puternic, a precizat reprezentanţii ISU, potrivit Mediafax.

Lucrătorii ISU au fost alertaţi de bucureşteni începând cu ora 22.00, cel mai afectat fiind Sectorul 3.

Duminică, între orele 09.00 – 20.00, Capitala se află sub o avertizare COD GALBEN de vânt puternic. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineața o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului pentru sudul, estul și centrul țării și , respectiv, ninsori moderate cantitativ în nordul și centrul țării, valabilă duminică, între orele 9:00-20:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și Transilvania, unde rafalele vor depăși 60-70 km/h și pe arii restrânse vor atinge 80-90 km/h.

Va ninge moderat cantitativ în nordul și centrul țării, precum și în zona de munte, unde se va depune strat de zăpadă.

CITEŞTE ŞI: Trafic OPRIT în zona Baba Novac-Mihai Bravu din Capitală, din cauza unui incendiu în subteran

loading…

ROMANIATV.NET – Stiri – Social

Articole asemanatoare

Leave a Response