NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Comuniștii din Coreea de Nord salută alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA: Este un politician înțelept. Analiștii explică impactul Administrației Trump asupra axei Phenian-Washington-Seoul

Autoritățile de la Phenian l-au avertizat, joi, pe președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la puterea nucleară a Coreei de Nord.

Astfel, într-un comentariu apărut în publicația nord-coreeană Rondon Sinmu, se precizează că tentivele SUA de denuclearizare reprezintă o „iluzie depășită”, potrivit agenției sud-coreene Yonhap. Pe de altă parte, un editorial al unei alte publicații îl califică pe Trump drept un „politician înțelept”, cu „viziune pe termen lung”.

Astfel, publicația nord-coreeană a condamnat politica strategică a Administrației Obama față de Coreea de Nord, precizând că a continuat să pună presiune asupra autorităților de la Phenian, prin sancțiunile impuse pentru a-i persuada să renunțe la inițiativele în domeniul nuclear. Cu toate acestea, jurnaliștii publicației Rondon Sinmu susțin că această politică a SUA nu face altceva decât să pună o presiune pe viitoarea administrație de la Casa Albă, care va trebui să negocieze cu o putere nucleară.

Sub Administrația Obama, Washingtonul s-a arătat de neclintit în refuzul de a vedea Coreea de Nord nucleară. „Speranța Washingtonului privind deuclearizarea Coreei de Nord reprezintă o <<iluzie depășită>>”.

Potrivit sursei citate, în timp ce Statele Unite erau ocupate cu campania și alegerile prezidențiale, regimul de la Phenian a continuat să efectueze teste nucleare. Cu toate acestea, în timpul campaniei pentru Casa Albă, republicanul Donald Trump și-a arătat disponibilitatea să poarte un dialog cu liderul nord-coreean Kim Jing-un, deși pentru moment nu a dezvăluit un plan de campanie clar privind politica SUA – Coreea de Nord.

Totodată, în ultima perioadă, tot mai multe voci cer Washingtonului să își schimbe tonul față de Coreea de Nord. De exemplu, coordonatorul agențiilor de informații americane, James Clapper,  declara că , în luna octombrie, că  a convinge Phenianul să renunțe la programul său nuclear reprezintă „un demers sortit eșecului”.

Publicația nord-coreeană susține că afirmațiile lui James Clapper ar trebui luate în considerare de noua administrație prezidențială. 

Trump, „politicianul înțelept”

Potrivit publicației The Guardian, Coreea de Nord își arăta, marți, susținerea pentru candidatul republican Donald Trump la alegerile prezidențiale. Astfel, publicațiile nord-coreene l-au descris pe Donald Trump drept un „politician înțelept”, cu o „viziune pe termen lung”, care ar putea duce la unificarea Peninsulei coreene.

Într-un editorial postat pe agenția DPRK, au fost salutate declarațiile președintelui ales Donald Trump de a avea o întrevedere cu Kim Jong-un. Potrivit specialistului pe probleme nord-coreene, Han Yong-mook, politica „incendiară” a lui Donald Trump are numeroase aspecte pozitive.

„Donald Trump a declarat că nu se va implica în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Nu este avantajos din perspectiva Phenianului?”, susține specialistul.


CITEȘTE ȘI: China se bucură că Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Ce avantaje va avea statul comunist de pe urma acestei decizii


Deși analiștii precizează că editorialul din publicația DPRK nu reprezintă direcția oficială a Phenianului, reflectă, însă, poziția regimului.

„Este surprinzător. Deși nu reprezintă vocea oficială a Phenianului, se poate ca acest editorial să fie un mod prin care guvernul nord-coreean să testeze apele. Pentru restul, este un mod de a ni se aduce aminte de cât de complex este planul lui Donald Trump de a demonta politica stabilită de Statele Unite în regiune”, a declarat Aidan Foster-Carter de la Universitatea din Leeds. 

Editorialul face referire la un discurs pe care Donald Trump l-a susținut în luna martie, în care sugera că, dacă va ajunge președinte, va retrage forțele militare americane din Seoul, în cazul în care Coreea de Sud nu va crește cheltuielile în domeniul Apărării.

„Anosta Hillary Clinton – care a adaptat modelul iranian pentru a rezolva situația nucleară din Peninsulă – nu ar trebui să fie candidatul prezidențial pe care alegătorii americani să și-l aleagă ca șef al statului. Mai degrabă, ei ar trebui să îl aleagă pe Donald Trump, care dorește și vrea să poarte un dialog direct cu Coreea de Nord”, se mai precizează în editorialul DPRK.

Potrivit analistului politic John Feffer, editorialul este o strategie de provocare a Washingtonului.

„Phenianul speră că afirmațiile sale vor schimba manevrele politice din Statele Unite și că vor influența modul în care democrații și republicanii se raportează la controversele legate de Coreea de Nord”, spune expertul.

O analiză NK News subliniază implicațiile pe care le are alegerea lui Donald Trump ca al 45-lea președinte al SUA.

„Ce efect are alegerea lui Trump pentru Coreea de Nord? Răspunsul este complex. În primul rând, pentru că publicațiile de propagandă l-au calificat drept un <<politician înțelept>> . Implicațiile alegerilor din Statele Unite au implicații ample asupra situației din Peninsulă. Pe de o parte, Trump a sugerat că are de gând să se întâlnească cu Kim Jong-un și să mănânce hamburgeri împreună. Totodată, el a sugerat că Beijingul ar trebui să ia măsuri împotriva Coreei de Nord, că trupele americane ar trebui retrase din SUA, dar și să își exprime susținerea nuclearizării Japoniei și Coreei de Sud”, precizează analiza.


CITEȘTE ȘI: America lui Trump și Rusia lui Putin sunt pe aceeași lungime de undă. Țarul de la Moscova anunță satisfăcut că va „colabora” cu SUA


Pentru a înțelege implicațiile alegerilor prezidențiale din Statele Unite, NK News a discutat cu mai mulți experți.

Cum va reacționa Coreea de Nord la victoria lui Trump?

Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene: „Coreea de Nord îl preferă pe Trump. Phenianul îl agreează pe  Trump întrucât înțelege că Hillary Clinton ar reprezenta <<al treilea mandat al lui Obama>>. Chiar dacă Coreea de Nord l-ar putea percepe pe Trump într-un mod negativ, victoria acestuia aduce promisiunea unui dialog direct Washington – Phenian, ceea ce va genera slăbirea relațiilor cu Coreea de Sud”.

David Straub, președinte al Programului Coreea: „Phenianul are propriile interese și poziții, care includ un refuz total de a renunța la programul nuclear. Această poziție nu va fi, însă, influențată de alegerile prezidențale. Astfel, în condițiile victoriei lui Trump, Coreea de Nord își va ajusta propaganda și va propune discuții la nivel înalt cu administrația sa. Cu toate acestea, negocierile vor eșua, mai devreme sau mai târziu, din cauza contrastului dintre interesele naționale ale fiecărui stat”.

Yang UK, cercetător la Forumul pentru Apărarea și Securitatea Coreei: „Politica pe probleme de securitate națională a lui Donald Trump este, încă, vagă, astfel că, pentru moment, Coreea de Nord nu știe cu cine are de-a face.”

Ce impact are victoria lui Trump asupra relațiilor dintre Coreea de Nord și de Sud?

Cheong Seong-Chang, profesor la Institutul Sejong: „Din moment ce Trump a anunțat că va acorda o atenție sporită problemelor de interes național, Coreea de Sud nu are altceva de făcut decât să se descurce pe cont propriu cu amenințările nucleare care vin dinspre Nord și să nu aștepte susținere din partea americanilor. Astfel, rolul Coreei de Nord în inițiativele nucleare ale Coreei de Sud vor continua să escaladeze. După o perioadă de tranziție, cele două state vor reveni la masa negocierilor”.

Daniel Pinkston, lector la departamentul de Relații Internaționale de la Universitatea Troy: „Cred că instabilitatea și incertitudinea vor duce la escaladarea tensiunilor regionale. Conflictul din Peninsulă este în creștere”.


CITEȘTE ȘI: Trump vrea să ia măsuri economice care vor lovi dur în Germania. Peste un milion de locuri de muncă nemțești depind de exporturile în SUA


Chang Booseung, expert pe probleme de securitate la RAND Corporation: „Coșmarul Seoulului a fost întotdeauna un dialog direct dintre Phenian și Washington, în care Coreea de Sud este dată la o parte. Dacă discuțiile bilaterale dintre SUA și Coreea de Nord se vor concretiza, Sudul va dori să discute cu Trump înainte ca acesta să se îndrepte spre Phenian.”

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response