NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

#COLECTIV 1 AN. Fostul primar al Capitalei susține că, imediat după incendiul din Colectiv, ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu i-a dat asigurări că nu este nevoie de nimic

Ștefănel Dan Marin, primar interimar al Capitalei în urmă cu un an, când a avut loc incendiul din clubul Colectiv, susține că municipalitatea a încercat să ofere suport, însă ministrul Sănătății de la vremea respectivă, Nicolae Bănicioiu, i-a transmis că nu e nevoie de nimic, informează Mediafax.

„Erau foarte multe victime, foarte mulţi răniţi cărora li se acorda primul ajutor direct pe caldarâm sau în ambulanţele ajunse la faţa locului. S-a luat în calcul amenajarea unui spital de campanie acolo, dar secretarul de stat Raed Arafat comunica în permanenţă cu spitalele şi cerea să îi pună la dispoziţie toate locurile libere din spitalele de urgenţă, inclusiv la Spitalul Militar. La ora 12 noaptea, nu mai era niciun rănit de transportat la spital şi începuseră pregătirile pentru transportarea celor decedaţi la Institutul de Medicină Legală. La Primăria Generală am convocat în jurul orei 01.00 un comandament, pentru a vedea cu ce pot cele 19 spitale din subordinea municipalităţii să ajute, ce substanţe sau medicamente de care ar fi nevoie putem da spitalelor unde au fost duşi răniţii din Colectiv. Ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, ne-a dat asigurări atunci că au tot ce le trebuie, că nu e nevoie de nimic”, a precizat fostul primar, pentru Mediafax.

În această vară, Ştefănel Dan Marin a fost ales consilier local în cadrul Primăriei Sectorului 4, adică exact autoritatea locală care a eliberat Clubului Colectiv documentele necesare funcţionării. Cel care a semnat autorizaţia de funcţionare, Cristian Popescu Piedone, a demisionat la cinci zile după producerea tragediei din 30 octombrie 2015, fiind ulterior trimis în judecată pentru două fapte de abuz în serviciu.

 

În acest context, el a explicat că la primar ajung foarte multe documente care necesită semnătură, astfel că ar fi dificil să se facă verificări la toți agenții economici care au nevoie de autorizații, astfel că Direcția semnează autorizația „în baza semnăturilor pe care le-au dat anterior toți cei responsabili”.

„În biroul primarului, ajung foarte multe documente care necesită ca ultimă semnătură pe cea a primarului. Dar ar fi aproape imposibil pentru orice primar să facă verificări pe teren la absolut toate autorizaţiile de funcţionare. Dacă fiecare sector are un număr de 5.000 de agenţi economici în sector, fie un chioşc, fie un bar, fie o terasă, ar fi imposibil să verifice real acele autorizaţii. Direcţia semnează cum că respectivul petent a depus toate actele necesare în vederea autorizării şi respectă legea, atunci primarul nu are altceva de făcut decât să semneze respectiva autorizaţie, în baza semnăturilor pe care anterior le-au dat toţi cei responsabili. Asta înseamnă că oricine ar fi fost primar al Sectorului 4 ar fi făcut acelaşi lucru şi ar fi semnat acea autorizaţie pentru Club Colectiv, bazând-se, desigur, pe expertiza celor din subordine care au semnat şi au confirmat că se respectă legea şi clubul îndeplineşte condiţiile de funcţionare. Foarte mulţi primari au semnat autorizaţii şi acorduri de funcţionare fără să se ducă la faţa locului şi să verifice personal”, a mai spus Ștefănel Dan Marin.

Cu toate acestea, fostul primar interimar precizează că, după incendiul de la Colectiv, primarii au înţeles că, odată ce îşi pun semnătura pe o astfel de autorizaţie de funcţionare, sunt responsabili pentru vieţile celor urmează să intre în aceste localuri.

„În primul rând ISU, adică pompierii, fac verificări mult mai riguroase faţă de cum le făceau înainte. Sau, mai corect spus, inspectorii ISU şi cei de la primăriile de sector acum controlează cu adevărat, iar avizele şi autorizaţiile de funcţionare se obţin numai cu respectarea legii. În Primăria Sectorului 4, acum, toată procedura de autorizare este verificată ad-literam. Eu nu spun că înainte nu s-ar fi verificat, dar, cu siguranţă, acum nimeni, dar absolut nimeni nu mai merge pe acea declaraţie pe proprie răspundere, cum că respectă regulile ISU. Toate instituţiile şi-au dat seama că o eroare sau o neatenţie sau un alt tip de faptă poate duce la tragedii greu de imaginat. Nimeni din cadrul Primăriei Sectorului 4 nu mai vrea să mai semneze fără să facă verificări la faţa locului”, a mai adăugat fostul primar al Capitalei.

O problemă nerezolvată, însă, spune Ştefănel Dan Marin, e modul de atriburie a autorizaţiilor de funcţionare. Acesta este, în continuare, diferit de la o autoritate locală la alta. Astfel, în timp ce la Primăria Sectorului 4 este o Direcţie de specialitate care se ocupă de verificarea documentelor şi a legalităţii solicitărilor, la Sectorul 3 autorizarea e dată de Poliţia Locală, conchide fostul edil al Capitalei.

64 de persoane au murit și peste 150 au fost rănite în noaptea de 30 octombrie 2015, când un incendiu a izbucnit în clubul bucureștean Colectiv.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response