NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Cel mai vechi oras din Europa, descoperit in Bulgaria

Arheologii din Bulgaria sustin ca au gasit cel mai vechi oras preistoric din Europa, pana in prezent. Acesta ar data din urma cu peste 6.200 de ani.

Asezarea fortificata a fost descoperita langa orasul Provadia si se crede ca a fost un important centru de obtinere a sarii, informeaza BBC.

Arheologii cred ca orasul era casa a circa 350 de oameni, datand dintr-o perioada cuprinsa intre anii 4.700 si 4.200 i.Hr., adica cu circa 1.500 de ani inainte de inceputul vechii civilizatii grecesti.

Rezidentii asezarii ar fi fiert apa de la un izvor din apropiere si o foloseau pentru a obtine sarea pe care o comercializau si care era folosita pentru a conserva carnea.

In acea perioada, sarea era un produs foarte valoros, arheologii explicand astfel zidurile de piatra uriase care inconjurau orasul.

“Nu vorbim despre un oras precum orasele-stat din Grecia, Roma antica sau asezarile medievale, ci despre ceea ce arheologii au cazut de acord ca este un oras din al cincilea mileniu i.Hr.”, a declarat un cercetator de la Institutul National de Arheologie din Bulgaria.

Acesta a sustinut ca zidurile uriase din jurul asezarii sunt ceva “nevazut in excavatiile siturilor preistorice din sud-estul Europei, pana acum”.

Minele de sare similare de langa Tuzla, in Bosnia, si de langa Turda, in Romania, ajuta la dovedirea existentei unor civilizatii care au obtinut cupru si aur din minele din Carpati si din Balcani, in aceeasi perioada.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response