NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Ce inteleg cainii cand vorbim cu ei? Un nou studiu arata ca nu numai tonul vocii ii face sa reactioneze

Teoria conform careia cainii nu ar percepe decat tonul vocii si ar reactiona in consecinta, fara a intelege insa cuvintele care le sunt adresate, a fost contrazisa de un studiu recent.

Cercetarea a fost realizata in Ungaria si a presupus monitorizarea a 13 caini cu ajutorul unui aparat RMN, in timp ce li se spuneau diverse cuvinte, scrie The Independent.
In timpul scanarii, cainii auzeau cuvinte ca “bravo”, spuse pe un ton de lauda sau unul neutru, si cuvinte fara vreo semnificatie pentru ei, precum “totusi”, de asemenea cu intonatii diferite.

Astfel, oamenii de stiinta maghiari au descoperit ca creierul cainelui proceseaza ce aude asemenea celui uman, si anume: emisfera dreapta percepe emotia transmisa iar cea stanga intelesul.

Si la cainii folositi in experiment s-a observat ca partea dreapta se activa de fiecare data cand auzeau ceva spus intr-o intonatie placuta, iar cea stanga numai cand auzeau cuvintele cu inteles pentru ei.

Insa centrul placerii din creier, activat atunci cand animalul are senzatii placute, date de mancare buna, imperechere sau mangaieri, nu raspundea decat la cuvintele de lauda spuse si pe un ton corespunzator, adica atunci cand ambele emisfere procesau acelasi lucru.

Altfel spus, cainii asociaza nu numai tonul, dar si anumite sunete scoase de oameni cu un anumit inteles.

Chiar daca reactioneaza si la tonul de lauda cu care sunt spuse cuvinte fara acest sens, se pare ca nu sunt cu adevarat fericiti decat atunci cand si aud cuvintele de lauda.

Autorii studiului, publicat in revista Science, considera ca rezultatele cercetarii ar putea duce la “o si mai eficienta comunicare si cooperare intre caini si oameni”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response