NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Canada vrea să ridice vizele pentru toți cetățenii UE, inclusiv pentru români, dar încă se poartă discuții cu europenii. Iohannis spune că România poate găsi o soluție bilaterală

UPDATE 21,30: România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), a precizat preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat site-ului Politico.eu.

“În cazul în care Acordul CETA nu va fi semnat, noi vom continua negocierile cu partea canadiană. Am putea găsi o soluţie bilaterală în problema vizelor. Totuşi, acesta ar fi momentul ideal pentru soluţionarea acestei probleme”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.

Preşedintele României a exprimat speranţa că problemele care blochează în prezent semnarea Acordului de parteneriat comercial UE-Canada vor fi soluţionate săptămâna viitoare.

—————————————————

Guvernul de la Ottawa ar dori să ofere drept de acces fără vize, în Canada, pentru toți cetățenii UE, dar încă se poartă negocieri pe acest subiect, informează vineri Mediafax.

“Guvernul Canadei, în colaborare cu România şi Bulgaria, este hotărât să lucreze pentru apropierea de scopul comun al călătoriilor fără viză pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. Experţi tehnici canadieni au vizitat atât România, cât şi Bulgaria în această vară pentru a colecta informaţii care să ajute Canada să-şi revizuiască aprecierile despre performanţa fiecărei ţări în îndeplinirea criteriilor de ridicare a vizelor pentru Canada. Rezultatele evaluărilor şi calendarele pentru ridicarea vizelor sunt discutate cu partenerii noştri europeni. Ar fi prematur să comentăm despre viitori paşi în acest moment”, a anunțat departamentului pentru relaţii cu presa al Ministerului pentru imigraţie, refugiaţi şi cetăţenie de la Ottawa, drept răspuns la solicitarea Mediafax pe tema ridicării vizelor în cursul anului 2017.


Citește și: Negocierile UE-Canada pe tema acordului CETA au eșuat, din cauza opoziției Valoniei. Eliminarea vizelor pentru români, sub semnul întrebării

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat. Ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile și a anunțat eșecul lor.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarase că propunerea de eliminare a vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va aplica doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada.

Jean-Claude Juncker își exprimase speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

“Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu valonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver şi ITV.


Citește și: S-a ajuns la o înțelegere privind ridicarea vizelor pentru Canada. Președintele Iohannis: România nu mai are niciun fel de obiecţii faţă de acordul comercial cu acest stat

“Am o veste bună. În această dimineaţă s-a ajuns la un acord rezonabil cu partea canadiană. România nu mai are niciun fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response