NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Cainii salbaticiti fac victime in randul zimbrilor din Romania – Sunt mii in toata tara. Cine e in pericol Interviu

In urma cu cateva zile, mai multi zimbri din Muntii Tarcu au fost ucisi de cainii salbaticiti din regiunea respectiva. Asta, in contextul in care se fac eforturi mari ca zimbrul, odinioara emblema pentru istoria Romaniei, sa fie resalbaticit in zona. Printre exemplarele omorate si partial mancate de caini se afla si primul primul pui conceput si adus pe lume in libertate, in Banatul montan.

Cum s-a ajuns la o astfel de situatie ne-au spus intr-un interviu Ziare.com Adrian Hagatis, manager de proiect in cadrul WWF, si Laurentiu Burlacu, ofiter de proiect, expert in monitorizarea faunei salbatice, tot din partea WWF.
Doi zimbri ucisi de caini salbaticiti: Printre ei, primul zimbru conceput in Muntii Tarcu

Am aflat si daca aceasta problema este una cu care se confrunta doar Romania si ce specii salbatice mai sunt puse in pericol de haitele de caini.

Zilele trecute, cativa zimbri din Muntii Tarcu au fost ucisi de cainii salbaticiti din zona. Despre cati zimbri e vorba si cum s-a ajuns la aceasta situatie?

In timpul vizitelor de monitorizare, echipa WWF a descoperit ca patru zimbri din zona de resalbaticire din Muntii Tarcu au murit din cauza unei combinatii de factori. Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili. In urma necropsiilor realizate de medicul veterinar si a corelarii acestora cu analiza datelor din teren, realizata de expertii WWF, analizei urmelor din apropierea cadavrelor, a declaratiilor paznicului de vanatoare, a fotografiilor si inregistrarilor video concluzionam ca doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona.

S-a ajuns la aceasta situatie din cauza abandonului repetat, lipsei de implicare a autoritatilor locale in proiecte de sterilizare, vaccinare si microcipare a cainilor si nerespectarea masurilor de prevenire a abandonului conform legislatiei in vigoare.

In plus, lipsa de resurse pentru capturarea si ingrijirea cainilor fara stapan, precum si nesanctionarea abandonului au dus la numerele foarte mari de caini hoinari din tara noastra. Ei nu isi au locul in ecosistemele naturale, iar prezenta lor poate provoca un dezechilibru, cu efecte negative asupra oamenilor, dar si a faunei salbatice.

De unde provin acesti caini si despre ce numar e vorba?

Este greu de precizat de unde provin exemplarele din grupul de caini observat in arealul de resalbaticire al zimbrului. Ei sunt cel mai probabil a doua generatie a unor exemplare de caini abandonati si ulterior salbaticiti, adica adaptati la viata de pradator oportunist.

Acest caz nu este unul izolat. Astfel de evenimente sunt destul de frecvente in Romania, fiind parte a unui context generalizat la nivel national.

Mai mult, rata de inmultire a acestora este semnificativ mai mare decat a lupilor, deoarece, spre deosebire de pradatorul natural, toate femelele de caine se reproduc, nu doar femela alfa. Totodata, femelele de caine sunt disponibile la mai multe imperecheri anual, in timp ce lupul este constrans la un singur moment, acela al sezonului de reproducere.

In doua generatii, acesti caini devin salbatici. Densitatea mare de caini hoinari e favorizata direct sau indirect de catre oameni. Zonele locuite de oameni ofera hrana si adapost fata de pradatori (carnivore mari).

Ne-am consultat cu colegi specialisti din cadrul Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice care au realizat un studiu recent cu privire la cainii hoinari in cadrul proiectului WOLFLIFE, iar acestia estimeaza faptul ca densitatiile de caini hoinari pot ajunge si pana la 40 de caini hoinari pe fond cinegetic, indeosebi in fondurile suprapuse cu asezari umane, existand potentialul ca la nivelul tarii numarul acestora sa fie de ordinul zecilor de mii.

Printre victime se afla si primul pui conceput si adus pe lume in libertate, in regiunea Banatului montan. Ce varsta avea acesta si cum de a ajuns in coltii cainilor?

Romaz avea sapte luni cand a decedat. Necropsia medicului veterinar si analiza urmelor din jurul cadavrului arata semne de haituire din partea unui grup de caini, iar lipsa altor semne patologice si faptul ca stomacul acestuia era plin de hrana indica faptul ca Romaz a fost haituit pana la epuizare. Ulterior, din exemplarul decedat s-au hranit doar caini, o pisica salbatica si o vulpe.

Turma mai are si alti pui de zimbru?

In prezent nu mai exista alti pui in turma, partial deoarece de la ultimul sezon de reproducere zimbrii nu au mai parcurs unul nou, insa si din cauza unor aspecte ce tin de stresul de aclimatizare, de faptul ca este o turma noua, formata din indivizi care nu se cunosc, nu au legaturi si ierarhii stabilite si se afla intr-un mediu nefamiliar.

Trebuie tinut cont de faptul ca o mare parte dintre acestia au trait pana in prezent in conditii de semi-captivitate sau de captivitate totala, pentru ca pana si centrele de reproducere, care ar reprezenta amplasamentele cele mai apropiate de conditii naturale, includ management bazat pe interventie umana. Pe scurt, zimbrii nostrii trebuie invatati sa fie salbatici.

Se poate spune ca turma prospera in aceasta zona sau nu?

Este deplasat sa formulam presupuneri privind succesul sau prosperitatea unei populatii de animale reintroduse in salbaticie doar pe baza unor astfel de evenimente. Si este prematur.

In mod clar vom tine cont de astfel de aspecte nefericite pe viitor. In fond, pana in momentul de fata, in ciuda celor intamplate, noi consideram ca eforturile noastre urmeaza in continuare o traiectorie pozitiva si ca, in cazul unor proiecte care vizeaza reintroducerea unei specii disparute din fauna in mediul natural, exista situatii in care trebuie sa ne asumam si pierderi.

Cati zimbri traiesc aici? Sunt si acestia in pericol din cauza cainilor salbaticiti? Acesti caini pun in pericol si alte specii?

In Armenis traiesc acum 25 de zimbri provenind din 13 gradini zoologice sau rezervatii din Europa.

Cainii salbaticiti sunt un pericol pentru toata fauna salbatica, deoarece au un comportament de pradator oportunist si acopera zone mari, fara preferinta fata de anumite ecosisteme. Dincolo de faptul ca prada speciile de rozatoare, de pasari care cuibaresc la nivelul solului, de erbivore de talie medie si mare, daca haitele sunt destul de puternice si au efective mari, cainii salbaticiti prezinta un pericol deosebit si pentru haitele de lupi, care sunt dominate si fortate sa se retraga spre alte zone.

Asta, lasand la o parte atacurile asupra oamenilor, care incep sa devina un fenomen sesizabil si in Romania.

Concret, cum pot afecta ecosistemul cainii salbaticiti?

Cainii salbaticiti pot face competitie neloiala lupilor. Ei diminueaza semnificativ numarul indivizilor din speciile salbatice care sunt hrana pentru lupi (cerbi, caprioare, mistreti, iepuri etc.), iar lupii nu mai sunt atrasi de o biodiversitate ridicata si au sanse mult mai mici sa formeze o haita.

Totodata, cainii reprezinta vectori ideali de transmitere a unor maladii, fie ca specie infestata, fie ca specie purtatoare, care ar putea decima populatiile de lup.

Alte tari care detin zimbri se confrunta cu situatii similare? Dar zimbrii din alte zone din Romania trec prin aceleasi pericole?

De multe ori, atacurile asupra erbivorelor mari sunt puse pe seama lupilor, din cauza lipsei expertizei adecvate privind interpretarea informatiilor in teren. Nu se poate discuta insa despre situatii similare, deoarece credem ca nu este o noutate pentru nimeni ca problema abandonului cainilor si implicit a salbaticirii acestora si a formarii de haite este o situatie singulara, a Romaniei, cu care alte tari nu se confrunta, cel putin intr-o masura atat de grava ca la noi.

In multe cazuri nu exista expertiza adecvata pentru a putea decela atacurile de lup de cele de caine sau, de multe ori, opinia publica prefera sa le puna pe seama lupilor, aspect oarecum mai acceptabil pentru iubitorii de caini.

Totusi, nu se poate compara situatia de la Armenis cu cea din alte centre de repopulare cu zimbri, deoarece in majoritatea centrelor se prefera ca masuri de management al populatiei controlul si interventia. In cazul nostru, scopul este de a produce cat mai rapid, asumandu-ne pierderile naturale, o populatie salbatica de zimbri in libertate, motiv ce ne impinge sa preferam un management al interventiei minime sau nule, dupa caz, evaluare si monitorizare.

In zona Parcului Natural Vanatori Neamt, spre exemplu, acolo unde 20 de zimbri traiesc in mediul natural, exista si o haita de lupi, insa aceasta nu a atacat niciun exemplar de acolo, iar datorita marimii haitei (sunt estimate opt exemplare de lup), cainii hoinari nu prolifereaza.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response