NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Brexit. Michael Gove, candidat la funcția de premier al Marii Britanii: Avem nevoie de cineva care crede în decizia poporului britanic

Unul dintre candidații la succesiunea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator și a executivului de la Londra, Michael Gove, consideră că viitorul premier al Marii Britanii trebuie să susțină ieșirea din Uniunea Europeană, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Avem nevoie de cineva care crede în decizia pe care poporul britanic a luat-o săptămâna trecută”, a declarat Grove într-un interviu acordat postului BBC, cu privire la referendumul care a avut loc săptămâna trecută în Marea Britanie.

Mai mult, el consideră că viitorului lider îi va reveni şi sarcina de a construi o economie mai dinamică.

Gove şi-a anunţat aproape în ultimul moment intrarea în cursa pentru succesiunea lui Cameron, depunerea candidaturilor încheindu-se joi la prânz. În interviul acordat BBC el susţine că a luat această decizie miercuri seară, după ce a ajuns la concluzia că fostul primar al Londrei, Boris Johnson, nu este capabil să unească partidul sau ţara. De altfel, acesta din urmă a anunţat, tot joi, că renunţă la candidatură. 

El şi-a mai motivat decizia şi prin aceea că, în urma rezultatului referendumului, Marea Britanie are nevoie de un lider „care să creadă trup şi suflet în ieşirea din Uniunea Europeană”, negând totodată că prin decizia de a candida l-ar fi trădat pe Johnson. 

Reluând ideile din timpul campaniei, Michael Gove a afirmat că va depune eforturi să aducă imigraţia provenită din afara Uniunii Europene la un nivel „gestionabil”, sugerând sistemul pe puncte aplicat de Australia. 

„Voi negocia dur şi cu mare atenţie la detalii pentru a obţine cel mai bun acord pentru Marea Britanie. Numai atunci când vom fi în afara Uniunii Europene vom putea aduce aceste cifre (privind imigraţia) sub control aşa cum doreşte populaţia”, a adăugat Michael Grove, care deține fucția de ministru al Justiţiei. 

La şefia conservatorilor mai aspiră ministrul de interne Theresa May, cel al muncii, Stephen Crabb, secretarul de stat pentru energie, Andrea Leadsom, şi fostul ministru al apărării Liam Fox. Câştigătorul acestei curse va fi cunoscut pe 9 septembrie.

Rezultatele definitive ale referendumului desfăşurat vinerea trecută arată că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului. Prezenţa la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response