NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

BREAKING NEWS. Alegerile pentru preşedinţia SUA au început, iar lupta e strânsă. Peste 145 de milioane de americani cu drept de vot își aleg, marți, al 45-lea președinte

UPDATE 11.45: Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi, marţi, să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post, citat de Mediafax.

11.05: Astronautul NASA Shane Kimbrough, care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu. Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.

10.17: În primele trei orașe care au votat la alegeril prezidențiale, conduce candidatul republican Donald Trump, potrivit AP, citat de News.ro. Astfel, pe lângă alegătorii din Dixville Notch, au votat și cei din Hart’s Location şi Millsfield.

Clinton a obţinut mai multe voturi la Dixville Notch (patru voturi) şi Hart’s Location (17), dar Trump a devansat-o cu mult în Millsfield (16 voturi pentru Trump şi patru pentru Clinton). Astfel, în total, Trump a obţinut 32 din primele voturi, iar Clinton 25. Legea din New Hampshire le permite comunităţilor cu mai puţin de 100 de alegători să voteze la miezul nopţii.Primele secţii de vot se vor închide la 2 ora României, când vor începe să fie publicate primele proiecţii.

——

Șapte alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munții Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidențiale. Ultimele sondaje de opinie sugerează că Hillary Clinton îl devansează pe rivalul ei Donald Trump doar cu aproximativ patru procente, scrie BBC.

UPDATE. Hillary Clinton a câştigat marţi în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire. Clinton a obţinut patru voturi, iar Donald Trump a obţinut două.

————–

La ora 00:00 (05:00 GMT) marți, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ‘First in the Nation’ (Prima din țară), scrie Agerpres.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă.

Donald Trump şi Hillary Clinton au participat la ultimele mitinguri electorale, după o campanie aprig disputată. 

Domnul Trump a declarat susţinătorilor lui în Carolina de Nord că ei pot respinge clasa politică coruptă. “Mai avem doar o zi până la schimbarea pe care aţi aşteptat-o întreaga voastră viaţă. Pentru că dacă noi câştigăm mâine, noi vom putea să facem America bogată din nou, să facem America puternică din nou, să facem America sigură din nou şi (…) să facem America mare din nou!”, a declarat Donald Trump.

“Mâine vom recupera Casa Albă”, a subliniat Trump, în fața a peste 9.000 de susținători care au umplut pavilionul SNHU Arena, din centrul orașului Manchester, capitala comercială a statului New Hampshire.

“Cer votul tuturor americanilor. Democrați, independenți (…) care simt nevoia disperată a unei schimbări”, a spus candidatul republican.

El a atacat-o totodată pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, pe care a acuzat-o a fi “persoana cea mai coruptă care a candidat vreodată pentru Biroul Oval” al Casei Albe.

În timpul unui miting care a avut loc în Pittsburgh, California, Hillary Clinton a cerut susţinătorilor ei democraţi să voteze pentru o Americă promiţătoare, atotcuprinzătoare şi generoasă. “Sunt aici pentru ca să vă cer să votaţi pentru voi, să votaţi pentru familiile voastre, să votaţi pentru viitorul vostru!”, a declarat Hillary Clinton.

În fața a circa 40.000 de persoane, în Independence Hall din Philadelphia, Clinton a insistat luni seara că politicile sale incluzive vor permite “un vis și o oportunitate”, “un loc pentru toți”, spre deosebire de ceea ce propune contracandidatul său.

“Nu vrem să scufundăm viziunea acestei țări. Vrem să o facem mai mare”, a afirmat democrata, în mitingul din Pennsylvania.

La același eveniment, președintele american Barack Obama și-a reiterat susținerea pentru Hillary Clinton, relatează AFP.

“Pariez că America va respinge politica resentimentului și culpabilității. Pariez că mâine veți respinge teama și veți alege speranța”, a spus Obama.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response