NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Avertisment BNR privind conversia creditelor: Două bănci ajung sub pragul minim de solvabilitate

Două bănci vor ajunge cu rata fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat, dacă vor incorpora efectele conversiei creditelor și ale poziției valutare, iar șase bănci vor ajunge cu această rată sub nivelul prudențial impus (inclusiv Pilonul II și amortizoarele specifice), susține Banca Națională, în perspectiva votului care urmează să fie acordat în Parlament pentru conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut, potrivit profit.ro. Banca centrală nu nominalizează băncile care s-ar afla în această situație.

BNR insistă pentru propunerea Ministerului Finanțelor, și anume negocierea conversiei între bancă și client, acordarea unei garanții de către minister pentru jumătate din suma rămasă la plată și acordarea de către bancă a unui discount la valoarea creditului în funcție de situația debitorului.

Marți, Camera Deputaților și-a suspendat lucrările în plen, din lipsă de cvorum, la sesiunea de vot final în care trebuia să fie supusă votului Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Plenul Camerei adoptase pe articole proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut. Plenul a înlăturat un amendament al Comisiilor de raport care impunea un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei. Limita de 250.000 de franci elvețieni a fost păstrată. Pentru această săptămână nu este programată o altă ședință a plenului Camerei Deputaților.

CITEŞTE ŞI: Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni, votat în plen săptămâna viitoare

loading…

ROMANIATV.NET – Stiri – Economie

Articole asemanatoare

Leave a Response