NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Autorităţile îşi bat joc de un nou monument descoperit în România. Acesta va fi îngropat sub pavaj

Un monument descoprit recent în centrul istoric al oraşului Timişoara va fi îngropat.

Este vorba despre ruinele unei băi turceşti, veche de 400 de ani. Monumentul a fost prezentat în urmă cu câteva luni de postul britanic de televiziune BBC, transmite Digi24.ro. Băi similare se mai găsesc în Grecia (la Salonic şi Naupactus) şi în Ungaria (la Budapesta).

Comisia Naţională de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a hotărât că baia turcească va fi acoperită cu pavaj de diferite culori şi va fi marcată prin forme geometrice care să indice ce este dedesubt.

Pentru valorificarea monumentului arheologii luau în calcul mai multe variante, printre care acoperirea vestigiului cu sticlă sau să rămână descoperit, pentru a putea fi vizitat de turişti. Aceste propuneri au fost respinse.

În cadrul unor lucrări de reabilitare şi reamenajare a centrului istoric al municipiului Timişoara, au mai fost descoperite în Piaţa Libertăţii obiecte din perioada ocupaţiei otomane, un sistem de canalizare şi postamentul unei statui.

Potrivit Mediafax, în Piaţa Sfântul Gheorghe, s-au descoperit zidurile unei moschei construite după anul 1552 şi ale Bisericii Sfântul Gheorghe, construită după anul 1754, precum şi un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.

În Piaţa Ţarcului, în faţa Palatului Dicasterial, în care funcţionează instanţele din Timiş, au fost descoperite zidurile unei cladiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.

De asemenea, în Piaţa Unirii au fost descoperite şanţul de apărare al fortificaţiei turceşti, care datează din secolul al XVI-lea, obiecte ceramice, unelte, două schelete umane, dar şi fragmente din scheletul unui animal de talie mare, posibil o cămilă.

Nu este, evident, primul caz de acest fel din România. Un cavou roman din secolul al IV-lea a fost „uitat” de autorităţile locale sub o parcare şi o ghenă de gunoi, la 40 de ani de când a fost descoperit. Autorităţile au decis să „conserve” monumentul prin turnarea unei plăci de beton deasupra lui.

14679235

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response