NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Autorităţile de la Ankara au arestat doi importanţi lideri pro-kurzi, iar în timpul operaţiunii au oprit internetul

Autorităţile din Turcia au arestat vineri doi lideri ai partidului pro-kurd HDP (Partidul Democrat Popular) şi alţi nouă deputaţi HDP, informează avocaţii partidului. Copreşedinţii HDP Selahattin Demirtaş şi Figen Yüksekdag au fost arestaţi de forţele de securitate în timpul unor operaţiuni simultane desfăşurate în Diyarbakir şi Ankara, informează Daily Sabah. În timpul operaţiunilor, internetul a fost oprit.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Selahattin Demirtaş a declarat că poliţia a venit la uşa locuinţei sale din provincia Diarbakir din sud-estul Turciei. De asemenea, copreşedinta HDP Figen Yüksekdag a fost arestată în reşedinţa sa. 

Reţeaua de monitorizare TurkeyBlocks a detectat o serie de restricţii privind accesul la mai multe servicii de media sociale din Turcia, începând de vineri, ora locală 1:20. Potrivit informaţiilor, incidentul are legătură cu arestarea mai multor membri şi lideri ai partidului pro-kurd HDP (Partidul democrat Popular), aflat în opoziţie. Testele rulate de TurkeyBlocks au confirmat restricţii la serviciul de mesagerie WhatsApp şi la serviciul de internet. Restricţiile la serviciul de internet sunt din ce în ce mai mult utilizate în Turcia în primul rând pentru a suprima acoperirea jurnalistică a unor incidente politice, fiind o formă de cenzură menită să prevină revoltele sociale. Analiştii apreciază că autorităţile turce încearcă să suprime media sociale pentru a obţine un control mai mare cu privire la discursul jurnalistic. Restricţiile aplicate în timpul unor astfel de incidente politice, precum arestarea liderilor şi membrilor HDP, sunt fără precedent în ultimele luni, sublinază TurkeyBlocks.

Partidul pro-PKK a intrat în colimatorul autorităţilor turce pentru legăturile sale apropiate cu PKK. Membrii HDP au refuzat să considere PKK o “grupare teroristă”, au participat la funeraliile unor militanţi PKK, dintre care doi au fost atacatori sinucigaşi cu bombă implicaţi în incidente în Ankara, soldate cu moartea a zeci de civili. PKK este considerată organizaţie teroristă în Turcia, în Statele Unite şi în Uniunea Europeană, iar din iulie 2015 şi-a reluat campania armată împotriva statului turc, după încălcarea acordului de încetare a focului convenit cu Ankara. Din 2015 până acum, militanţii PKK au ucis peste 600 de soldaţi şi membri ai forţelor de securitate, precum şi zeci de civili, printre care femei şi copii. De asemenea, în urma operaţiunilor forţelor armate turce au fost ucişi peste 7.000 de membri PKK.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response