NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Atitudine șocantă. Părinții lui Bogdan Gigina se pregătesc să comemoreze un an de la moartea băiatului lor. Gabriel Oprea se gândește numai la el: „Este o tragedie prin care trebuie să trec”

Cu trei zile înainte ca părinții polițistului Bogdan Gigină să comemoreze un an de când fiul lor și-a pierdut viața, într-un accident de motocicletă, în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, fostul vicepremier a declarat că începerea urmăririi penale într-un dosar de ucidere în culpă, deschis de procurorii anticorupție, reprezintă o „o tragedie prin care el trebuie să treacă” și „o cruce pe care  el trebuie să o poarte”.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost chemat, luni dimineața, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, care a încetat din viață, în octombrie 2015, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului Ministru de Interne. Procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință că va începe urmărirea penală, în acest dosar.

Gabriel Oprea a venit luni la DNA, fiind citat de procurori pentru a fi pus sub acuazare.

„Această cruce pe care o să o duc toată viața. O tragedie în care a murit tânărul coleg Gigină”, a spus Oprea, la ieșirea de la sediul DNA.  „Știu ce înseamnă să ai un deces în familie. Am trecut prin așa ceva. Nu veneam de la restaurant. Eram în timpul serviciului”, a continuat el.

„Cât am fost ministrul Apărării Apărării Naționale am mers pe mașina mea, pe benzina mea”, a mai spus el, subliniind „este o tragedie prin care trebuie să trec. E greu și pentru familie”, a mai spus Oprea, la ieșirea de la DNA.

Totodată, Gabriel Oprea a mai precizat că nu a știut de accident și că a aflat la aproximativ 15 minute după tragedie. 

Vineri, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției avizul oficial pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. Astfel, procurorii anticorupție pot începe anchetarea fostului vicepremier, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Oprea Gabriel, fost Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, precizează Administrația Prezidențială.

Întrebat de ziarişti, joi, ce va face în privinţa solicitării DNA de începere a urmăririi penale al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, preşedintele a spus că va fi consecvent cu poziţiile exprimate pe tema cererilor justiţiei. „Cred că mă bănuiţi că rămân coerent cu propriile abordări. Mai simplu: da, voi da curs acestei cereri”, a spus şeful statului.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.


CITEȘTE ȘI: DEZVĂLUIRI. Guvernul Cioloș confirmă presiunile asupra polițiștilor care anchetau moartea lui Bogdan Gigina. Petre Tobă a vrut să blocheze ancheta morții agentului din coloana lui Gabriel Oprea hărțuind polițiștii de la ”Omoruri”


În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

Ce acuzații i se aduc lui Oprea

Potrivit procurorilor, fostul viceprim-ministru și ministru de Interne, Gabriel Oprea,  ar fi săvârșit infracțiunea de omor din culpă deoarece în urma ordinelor sale de a avea însoțitor de la Poliția Rutieră, cu un motociclist ante-mergător, care să îi deshidă drumul, în seara de 20 octombrie, pe o vreme ploioasă și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea, spun procurorii, nu ar fi respectat legile care reglementează formarea echipajelor de însoțire. De asemenea, fostul vicepremier putea prevedea posibilitatea unui accident de circulație, dat fiind că, înainte cu o lună, un alt motociclist din coloana sa fusese implicat într-un incident similar.

Probele procurorilor, redate în referatul DNA sunt, printre altele, declarațiile martorilor (inclusiv ale polițiștilor din echipajele de însoțire și ale șefilor acestora), registrele de însoțire cu evenimentele rutiere petrecute pe trasee, rezultatele expertizelor criminalistice. Toate aceste probe ar indica “comportamentul discreționar” al fostului mi­nistru de Interne Gabriel Oprea.


CITEȘTE ȘI:  EXCLUSIVITATE Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, îl apără pe impostorul Gabriel Oprea cu prețul încălcării legii. Refuzul ciudat de a elucida misterul avansărilor ilegale primite de generalul de carton ajuns vicepremier


De asemenea, în referat se precizează că, dacă n-ar fi exis­tat dispozițiile ministrului de însoțire permanentă a unui echipaj cu motocicletă (inclusiv la întâlniri private sau la întoarcerea la domiciliu), accidentarea mortală a polițistului Gigină nu s-ar fi produs.

Miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. 

Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale, în contextul în care, la 1 octombrie a încetat mandatul de senator al acestuia.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Cererii transmise procurorului general al P.I.C.C.J  i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.


CITEȘTE ȘI: REFERAT DNA: Gabriel Oprea a ucis pentru că a insistat să circule prea repede cu coloana oficială, chiar şi după ce un alt poliţist făcuse accident înaintea lui Bogdan Gigina. Probele indică un “comportamentul discreționar”


RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response