NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Analiști NATO avertizează că Putin ar putea ocupa Statele Baltice în mai puţin de 36 de ore, dacă ar dori acest lucru

Rusia ar putea obţine controlul militar asupra celor trei state baltice în mai puţin de 36 de ore, potrivit unei comisii de experţi ai NATO, informează site-ul publicaţiei The Guardian citat de Mediafax.

Un raport al RAND Corporation, care efectuează cercetare şi analiză pentru forţele armate ale Statelor Unite, a anunțat că activitatea militară NATO din Estonia, Letonia şi Lituania este inegală cu cea a Rusiei şi “mai degrabă conduce spre un război devastator, decât să-l împiedice”.

Dacă Rusia ar dori să ocupe statele baltice, alianţa vestică nu ar mai rămâne decât cu opţiunea de a recunoaşte pierderea unora dintre cei mai vulnerabili membri NATO.

Conform comisiei de experţi, au fost întreprinse o serie de simulări ale unui război ce luau în calcul un scenariu în care Rusia încerca să anexeze teritoriului rus capitala Estoniei sau Letoniei, ori ambele oraşe, în mod similar felului în care a procedat în cazul peninsulei Crimeea, în anul 2014.

“Rezultatul acestor simulări a fost dezastruos pentru NATO”, potrivit raportului, fiecare act de simulare s-a încheiat cu mobilizarea forţele ruse la porţile capitalelor Tallin şi Riga, în mai puţin de 60 de ore.


Citește și:  SUA și NATO trimit din nou soldați în estul Europei. Cum răspunde Rusia

La începutul lunii februarie 2016, Forțele Terestre americane (US Army) au desfășurat exercițiul Dragoon Shock. În cadrul acestuia, americanii au simulat o desfășurare rapidă în Polonia, iar de acolo în Lituania. Conform scenariului exercițiului, militarii americani trebuie să poată ajunge, în 96 de ore, într-o locație necunoscută, oriunde în Europa.


Rusia întrece numeric batalioanele terestre NATO şi posedă mai mult armament decât forţele baltice de Apărare, în cadrul unora dintre simulări, capitalele Tallin şi Riga erau ocupate în mai puţin de 36 de ore de la începerea ostilităţilor.

“NATO nu poate proteja cu succes teritoriile celor mai expuşi membri ai alianţei”, a concluzionat raportul efectuat de RAND Corporation.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response