NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Ambasadorul Valeri Kuzmin susține că între România și Rusia este o retorică ostilă: Reconcilierea înseamnă efort. Poate depunem acest efort. Dar invitați trupe străine pe teritoriul dumneavoastră

Rusia este deranjată că România găzduiește trupe ale Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul țării, susține ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin. În opinia diplomatului, astfel de acţiuni împiedică reconcilierea celor două ţări.

„Rusia și România. Suntem aici, în București: de la nivelul cel mai înalt e doar retorică ostilă, dar vorbim despre reconciliere. Reconcilierea înseamnă efort… Este nevoie de un consens social larg. Poate depunem acest efort. Dar dacă doar invitați trupe străine pe teritoriul dumneavoastră (…) Dar când trupele rusești au fost mutate pe teritoriul nostru național, ne acuzați de Dumnezeu mai știe ce, de acțiuni ale Rusiei care afectează echilibrul regional fragil de securitate”, a spus Valeri Kuzmin, într-un interviu la Realitatea TV.

În opinia ambasadorului Moscovei la București, Rusia nu a avut doar influențe nefaste asupra României, cum se spune într-o retorică anti-rusă agresivă, ci a luptat să elibereze Balcanii, inclusiv viitorul regat român, sacrificând vieți și bani, în virtutea moștenirii ortodoxe comune.

„Era sentimentul profund extins al unei națiuni, de prietenie, de solidaritate spirituală, pentru că banii pentru echiparea armatei și a voluntarilor pentru lupta împotriva dominației turce în Balcani a fost colectată în biserici”, a mai afirmat diplomatul rus, pentru Realitatea.

Totodată, ambasadorul susține că state precum Bulgaria, Serbia sau Ungaria nu se află sub inflența rusă. În ceea ce privește cooperarea româno-rusă, Kuzmin precizează că autoritățile de la București și Moscova sunt obligate să coopereze datorită vecinătății geografice și intereselor comerciale și economice:

„Avem câmpuri mai solide și mai largi pentru reconciliere sau mai bine zis pentru reluarea pragmatică pornind de la o cooperarea comună și suprapusă de interese în relație. Ele sunt legate, în principal, prin vecinătatea geografică și prin interesele comerciale și economice, fiind stabilite istoric, dictate de noile nevoi ale timpurilor noastre, cu toate aceste inovații, tehnologie etc. Aceasta este baza. Dacă vrei să mergi mai profund în istorie, răspunsul meu este că ar trebui să urmăm exemplul european, unde a existat o integrare a dezvoltării cursului istoric, de exemplu, între Franța și Germania, care au fost în război sute de ani. Și aceasta este calea de ieșire”, a mai precizat ambasadorul Valeri Kuzmin.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response