NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

ALEGERI SUA 2016. Georgia l-a ales pe Donald Trump, Florida pe Hillary

REZUTATE ALEGERI SUA 2016. ”România liberă” îți prezintă, în timp real, informațiile de despre modul cum au votat americanii la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie 2016. 


UPDATE
Ora 02.12
Unul dintre statele-cheie, Florida, o dă ca învingătoare pe Hillary Clinton, cu 49,5%, dar Trump este foarte aproape, cu 47,8%. Într-un alt stat-cheie, Virginia, un prim rezultat o dădea câștigătoare pe Hillary Clinton, cu 49,5%, cu Trump foarte aproape, 45,5%, însă rezultatele s-au schimbat tot în favoarea lui Trump, 57%, iar Hillary 37%. În Georgia, Trump obține 73,3%, iar Hillary 24,8%. Procentele se modifică pe măsură ce sosesc rezultate, dar numai procentele foarte strânse sunt instabile.

UPDATE
Ora 02.05
În Vermont, Hillary Clinton este dată ca favorită în modelul exit poll realizat de CNN. Este prima victorie a candidatei democrate până la această oră. În niciunul dintre statele-cheie nu s-au evaluat rezultatele preliminarii.

text live

UPDATE

ora 01.25

Indiana: Trump 69,3, Hillary Clinton 27,5%

Interesant, un sondaj de opinie prezentat de CNN arată că 37% dintre americani sunt speriați dacă iese Donald Trump președinte, în timp ce „numai” 29% sunt speriați dacă iese președinte Hillary Clinton

UPDATE 00.57

CNN Exit Poll
New Hampshire: Hillary Clinton 41%, Donald Trump 52, 5%

Kentucky: Trump 79,1%, Hillary 18%

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Jason Miller: „Putem câștiga și fără Ohio, Florida și North Carolina.

UPDATE 24.30
Hillary Clinton s-a dus la sediul de campanie din Manhattan pentru a aștepta primele rezultate. În mai multe state au fost raportate defecțiuni ale mașinilor de vot, organizatorii fiind nevoiți să treacă la buletine de vot tipărite. Prezența la vot este considerată „uriașă”, ceea ce demonstrează interesul americanilor în aceste alegeri ce ies din tiparul clasic, ce împărțea electoratul majoritar în democrați și republicani. Statele care constituie cheia alegerilor sunt New Hampshire, Wisconsin, Michigan, Nevada, Iowa, Ohio, Pennsylvania, Utah, Colorado, Virginia, Arizona, North Carolina, Georgia, Florida. Surse din echipele de campanie au evaluat că Hillary conduce în Pennsylvania, iar Trump în Arizona, Georgia, Iowa, North Carolina și Ohio. Consilierii de campanie ai lui Donald Trump sunt încrezători că și în Florida stau destul bine. North Carolina, Florida și Ohio pot hotărî rezultatele pentru republicani și pentru Trump. Ambii candidați au aranjat petrecerile de final în Manhattan.

Americanii votează pentru „un lider puternic” la nivel mondial

Electoratul american merge la vot pentru a alege „un lider puternic”, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Morning Consult / Politico, publicat marți.
Mai mult de o treime (36 la sută) dintre votanți au răspuns că la alegerile din 2016 cel mai mult contează să aleagă un președinte puternic, aceasta fiind cea mai importantă calitate, comparativ cu 2012, când doar 18 la sută optau pentru „lider puternic”. 35 la sută dintre democrați, 34 la sută dintre independenți și 39 la sută dintre republicani au spus că vor vota pentru „un lider puternic”. Pe locul doi ca opțiune de vot, 29 la sută optează pentru un președinte care „să aibă o viziune pentru viitor”. Doar 16 la sută au declarat că vor vota pentru un președinte american care să împărtășească valorile lor și să aibă grijă de oameni ca ei. Sondajul de opinie demonstrează că electoratul american dorește ca America să-și reocupe locul de lider la nivel mondial, în contextul actual, când Rusia constituie o provocare.

 

 

Primele rezultate ale alegerilor din SUA îl au câștigător pe Donald Trump

UPDATE Ora 21.00 
Locuitorii din trei localități aflate în zona rurală New Hampshire, mai puțini de o sută, au fost primii care au votat. Și l-au ales pe Trump. În Dixville Notch, Hillary Clinton l-a învins pe Trump cu 4-2. În Hart’s Location, Hillary deasemenea l-a învins pe Trump cu 17-14. Însă în Millsfield, Trump a avut o victorie decisivă, 16-4. Per total, în aceste trei localități, Trump învinge cu 32-25!
Conform tradiției, aceste cătune sunt conservatoare și de regulă votează republicani. Dixville, care din 1960 a votat numai pentru candidații republicani, a cotit-o către democrați începând cu 2008, când a optat pentru Barack Obama. Și acum pentru Hillary Clinton.

 

 

 

Rezultate alegeri SUA 2016, ziua alagerilor:
FOTO + VIDEO. Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite. S-au deschis secțiile de vot. Peste 145 de milioane de americani își aleg, marți, al 45-lea președinte

Marți, la ora 00:00 (05:00 GMT), Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ‘First in the Nation’ (Prima din țară), scrie Agerpres.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă. Citiți aici detalii


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva sociologului:
Barbu Mateescu: Ghid pentru noaptea alegerilor din SUA | OPINIE

Reamintesc sistemul electoral american: fiecare dintre cele 50 de state are alocat un număr de electori, adică puncte. În momentul în care un candidat ocupă locul unu într-un stat, chiar și la câteva voturi distanță, acel candidat primește toate punctele statului respectiv. Nu contează câte voturi a primit la nivel național – de altfel, în 2000 Gore a primit mai multe voturi în toată America decât G.W. Bush, dar a pierdut la puncte și n-a mai ajuns președinte. Citiți aici tot articolul


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva politologului
Corupția politică, familia Clinton și anchetele FBI | OPINIE
Fie că va fi aleasă președinte al SUA, fie că va rămâne un om politic activ în cadrul Partidului Democrat, viitorul doamnei Hillary Clinton va fi urmărit, mai departe, de aceste scandaluri. Norul de umbră nu va dispărea nici după inaugurarea celui de-al 45-lea președinte al SUA. Dimpotrivă: ne putem aștepta la ploi torențiale, cu grindină și cu gheață. Citiți aici tot articolul! 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response